Nyhetsarkiv

Nyfiken på äldre nyheter om Roks? Hitta information om oss? Eller debattartiklar skrivna av Roks ordförande? Leta i listan efter material som du är intresserad av. 

Nyhetsarkiv

Vi vill inte ha några blommor! 8 mars är ingen morsdag eller alla hjärtans dag – det är en kampdag!

Internationella kvinnodagen är en dag för att ställa krav, en dag för kvinnokamp. Därför uppmanar Roks alla att skippa blomkvasten och istället ställer er sida vid sida med oss för att kräva förändring.

Varje år delar Roks ut utmärkelsen Årets Kvinnogärning på Internationella kvinnodagen. Utmärkelsen går till ”någon som genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att mäns våld mot kvinnor lyfts fram i ljuset och visat att denna verklighet, som alltför många kvinnor lever i, också går att förändra”.

Utmärkelsen för 2017 går till journalisten Cissi Wallin.

- Jag är hedrad och glad över utmärkelsen, säger Cissi Wallin.

Internationella kvinnodagen bjuder till både fest och kamp. Några kvinnojourer jubilerar, andra demonstrerar eller informerar.

Internationella kvinnodagen har firats sedan 1910, då den instiftades av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. Sedan 1977 finns en FN-resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. 

Många kvinnojourer och tjejjourer väljer att se dagen som en röd dag och håller årsmöte eller ordnar fest. Andra är aktiva och syns på olika sätt i demonstrationståg eller föreläsningar runtom i landet, och många håller i egna arrangemang under dagen.

I en debattartikel och en efterföljande replik har Kajsa Ekis Ekman debatterat kön och där ställt sig kritisk till att kön är något som en själv definierar.

Detta är inte förenligt med Roks ideologi.

Artiklarna är publicerade i en rikstäckande tidning och får därför anses vara ett officiellt ställningstagande från Kajsa Ekis Ekman.

 

 

Tjejjouren Skogsrå är en partipolitisk och religiöst obunden feministisk förening som arbetar med att stötta unga tjejer och icke-binära både lokalt och rikstäckande.

På kontoret i centrala Sundsvall arbetar vi dagligen med stödverksamhet för tjejer som är, eller har varit utsatta för fysiskt, psykiskt eller sexualiserat våld och som känner sig ensamma och behöver någon att prata med. Vi arbetar också med utåtriktad verksamhet och föreläser om normkritik, könsidentitet och rätten till sin kropp i skolor, på fritidsgårdar och andra miljöer där unga befinner sig.

Nu söker vi en administratör och en integrationsansvarig! 

DEBATT. De grova våldtäkterna i Malmö och de bedrövliga bristerna i det omskrivna Fittja-målet har kastat en skugga över MeToo-upprorets glädjande genomslag. Och när vi nu tagit del av färsk sexualbrottsstatistik blir bilden ännu dystrare. Ska Sverige bli ett laglöst land där kvinnor och tjejer är lovligt byte?

Den 11 januari klockan 15.00 kommer Roks att hålla en ljusmanifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Samtidigt kommer det hållas ljusmanifestationer runtom i landet av kvinnojourer och tjejjourer.
Vi vill uppmärksamma mäns sexuella våld mot kvinnor, tjejer och barn - och ställa krav på polis, rättsväsende och makthavare.

DEBATT. Våra politiker dunkar sig själva i ryggen efter att ha lagt fram en lag som kräver samtycke vid sex. Samtidigt bevisas med smärtsam tydlighet att samhället inte tar våldtäkter på allvar. I dag friades följdriktigt samtliga män som stod åtalade för gruppvåldtäkt i en trappuppgång Fittja. Och kvinnorna i Malmö lever i skräck efter att det skett inte mindre än tre grova gruppvåldtäkter i staden den senaste månaden.

Våldet tar inte ledigt.
Roks och våra kvinnojourer och tjejjourer vet av erfarenhet att jul och nyår, precis som andra ledigheter, kan vara en extra svår tid för de kvinnor, tjejer och barn som utsätts för mäns våld. Dels tvingas de tillbringa mer tid hemma, en plats som tyvärr är allt annat säker och trygg för många, och dels är andra instanser, som myndigheter, skola och jobb stängda under just denna tid. 

Därför håller många av våra kvinnojourer och tjejjourer extra öppet under helgerna. Hitta din helgöppna jour i listan nedan!

Musikhjälpen 2017. Roks tycker att årets tema för Musikhjälpen är väldigt bra och har därför valt att starta en insamlingsbössa! Vi har kickat igång bössan genom att själv lägga in 25 000 kronor. Nu vill vi uppmuntra fler att skänka pengar!