Nyhetsarkiv

Nyfiken på äldre nyheter om Roks? Hitta information om oss? Eller debattartiklar skrivna av Roks ordförande? Leta i listan efter material som du är intresserad av. 

Nyhetsarkiv

När vi blickar framåt mot hösten och mot 2021 finns en mängd viktiga frågor på Roks dagordning:


Sverige står inför omfattande reformer av socialtjänsten, den stora utredningen Framtidens socialtjänst presenteras inom kort. Landet står inför ett vägval rörande upphandling av kvinnojourernas boenden där en dom från EU-domstolen pekar i vår önskade riktning. Vi står inför konsekvenserna av pandemin och flyttade gränser för våld, risken att våra anslag krymper samtidigt som tjejers och kvinnors våldsutsattheten blir större. Vi står inför att försvara Istanbulkonventionen, såväl nationellt som inom EU. Vi står inför ett könsneutralt språk om våld som fördunklar politik och reformer, vi står i ett samhälle där kvinnor och barn tvingas leva rättslöst gömda. Och vi står i en våldsam trängsel på det som har blivit en marknad för våld i Sverige.

För kvinnor, tjejer och barn som behöver stöd och någon att prata med gör Roks kvinnojourer och tjejjourer allt för att kunna ha öppet så mycket som möjligt under sommaren.

I avsnitt 10, tidningen Kommunalarbetarens podd Undersköterskepodden intervjuas undersköterskan och Roks jourkvinna Margita Carlsson Beganovic om sitt arbete mot våld i nära relation på ett äldreboende i Motala. Margita jobbar även ideellt som jourkvinna på Roks kvinnojour i Motala.    

Roks släpper kampanj med copywriter- och Art Directorstudenter på copywriterutbildningen YRGO i Göteborg:

"Borta bra men hemma pest". 

Kampanjen är en fristående arbetsprocess och består av digitala broderier: "Borta bra men hemma pest". Kampanjen är en digital kampanj i Roks sociala mediekanaler, Innstagram; @rokssverige samt twitter: @roksnytt och facebook: https://www.facebook.com/Riksorganisationenforkvinnojourerochtjejjourer  

 

I coronavirusets spår ökar mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn. I dessa tider får vi, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige många förfrågningar från personer som vill sälja sina tjänster eller hyra ut fastigheter till våldsutsatta kvinnor. Krisen ska ha sina vinnare också. Nu har hotellägaren Petter Stordalen sällat sig till dessa. Hans hotellkedja stödjer ett av de välgörenhetsprojekt, Her House, som har poppat upp. Stordalen ska sälja billigare hotellnätter till kvinnor på flykt från våld som den nystartade stiftelsen vill förmedla.


- De här pengarna möjliggör ett extra fotarbete från vår sida som kan göra en enorm skillnad. Det är mycket viktigt, säger Roks ordförande Jenny Westerstrand. Men det är en utmaning, fortsätter hon, för samhället står svagt i frågan sedan tidigare.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen träffar i samband med utbrott av Covid-19. Roks och Unizons kvinno- och tjejjourer för att prata om utsatthet i hemmet under virusets framfart och åtgärder i form av hemarbete och karantän. 

Fredagen den 13/3 pågår underhåll och utveckling av vår digitala service och tjänster på roks.se. Utvecklingsarbetet beräknas ta ca. tre timmar och bör vara klart senast kl. 10.00 den 13/3. Hemsidan samt intranätet stängs därmed under denna tid. 

Välkomna på Roks CSW-seminarium den 12 mars 2020, kl 15-19. 
Förfriskningar mellan 18-19

Lokal: Saturnus konferens, Hornsgatan 15, Slussen.    

Seminariet är flyttat från New York och CSW (The Commission on the Status of women) som är FNs årliga globala kvinnokonferens. Anledningen är att hela mötet är inställt på grund av coronavirusets framfart. Vi ger därför vårt program i Stockholm, Sverige istället, med de internationella deltagarna på länk.

Roks bjuder till ett samtal om hur vi kan arbeta med internationella instrument för att möta de hot mot kvinnors och tjejers rättigheter som vi ser idag, och som ofta tar formen av mäns våld mot kvinnor. Hot som på inga sätt är nya för oss – som kvinno- och tjejjoursrörelse vet vi alltför väl hur de ser ut och hur de känns. Men idag är de välfinansierade och på ett nytt sätt koordinerade över landsgränser. 

Matilda Gustavsson tilldelas Årets kvinnogärning 2019 för boken Klubben.  

Matilda Gustavssons bok Klubben är en berättelse om sexuellt våld och andra övergrepp i kulturens yppersta salonger och om de människor och sammanhang som gjorde dessa övergrepp möjliga. Det är en bok om djup ojämlikhet och de som hyllar den. Men Klubben är också en bok om dem som gör motstånd och om den omstörtande kraft som många kvinnors röster tillsammans har. (Foto:Thron Ullberg)