Nyhetsarkiv

Nyfiken på äldre nyheter om Roks? Hitta information om oss? Eller debattartiklar skrivna av Roks ordförande? Leta i listan efter material som du är intresserad av. 

Nyhetsarkiv

Att förebygga att 17 kvinnor, förföljs, hotas, torteras och mördas i nära relationer är inget specialområde eller en kvinnofråga, utan allas ansvar, skriver Beatrice Unander-Scharin, vice ordförande Roks och Maria Hallenius Henrysson, Generalsekreterare Socionomer Utan Gränser i Metro.

Föräldrar drar i ett barn.

Pappor får ofta behålla vårdnaden även om de varit våldsamma mot sina barn eller deras mamma, visar en ny rapport från Roks: ”Jag träffar barn som är rädda för sin pappa men ändå tvingas vara hos honom vissa helger", säger Roks ordförande Zozan Inci till ETC.

Vid vårdnadsprocesser där våld förekommit körs mammor och barn ofta över. Domstolarna saknar kunskap om mäns våld mot kvinnor. Därför bortser man många gånger från det våld som utövats av papporna och menar att vårdnads­frågorna kan lösas i samförstånd, skriver Zozan Inci, Roks, i Svenska Dagbladet.

Vi nås av den chockerande nyheten att Rysslands president Vladimir Putin i tisdags undertecknade den hårt kritiserade lagändring som innebär att straffen för mäns våld mot kvinnor sänks.

I praktiken innebär det att det är fritt fram för män att misshandla kvinnor så länge de inte behöver uppsöka sjukvård. Som mest kan mannen få böter eller 15 dagars fängelse. Böter som inte behöver bli högre än en fortkörningsbot i Moskva.

Vill du jobba med något riktigt viktigt? Roks söker nu en pressekreterare som brinner för att jobba mot mäns våld mot kvinnor och vill hjälpa Roks att uppnå sin vision: "En värld där vi lever fria från våld och förtryck". Passar du in i jobbeskrivningen nedan? Sök!

Många svenskar känner sig otrygga när de går ut om kvällarna. Det visar den trygghetsundersökning som släpptes förra veckan. Men varifrån kommer otryggheten och varför är kvinnor betydligt mer otrygga än män?

På Roks säger ordföranden Zozan Inci till ETC att hon inte är speciellt förvånad över siffrorna. 

– För oss är det inget nytt. Vi vet att många tjejer väljer att stanna hemma om kvällarna av rädsla för att gå ut ensamma. Men det är bra att se otryggheten i siffror för att förstå hur stort problemet faktiskt är, säger hon. 

Kvinnor som lever i destruktiva relationer med en partner som slår, hotar och terroriserar dem och deras eventuella barn, fasar ofta högtiderna.

Högtiderna innebär lediga dagar när kvinnor och barn inte kan fly till sina arbetsplatser, skolor och förskolor för att få en frist från våldet. Nu tvingas de istället umgås dygnet runt med sina aggressiva män och de vet vad som väntar: Tårar, skrik, hot och slag… Barn som livrädda gömmer sig i sina rum men hör sina mammor bli slagna och förnedrade, skriver Roks ordförande Zozan Inci i Aftonbladet.

Många kvinnor har ett komplicerat förhållande till mat och kropp, man kan med fog säga att vi lever i ett ätstört samhälle. Nya numret av Kvinnotryck, årets sista, har olika aspekter av mat som tema.

Roks välkomnar sexualbrottskommitténs förslag om en samtyckeslag, men vill samtidigt understryka att lagen inte kommer att kunna tillämpas på den största gruppen tjejer och kvinnor som utsätts för sexbrott. Närmare bestämt det sexuella våld som pågår i hemmets avskildhet, under påtvingat samtycke, skriver Roks ordförande Zozan Inci i ETC.

Att påstå att det förtryck och sexuella våld som sker i samband med prostitution är något som förekommer mellan "vuxna som frivilligt gör upp om handeln” är absurt, skriver Zozan Inci, ordförande för Roks, i Sydsvenskan.