Nyhetsarkiv

Nyfiken på äldre nyheter om Roks? Hitta information om oss? Eller debattartiklar skrivna av Roks ordförande? Leta i listan efter material som du är intresserad av. 

Nyhetsarkiv

Roks är ofta remissinstans för myndigheter och statliga utredningar. I våra remissvar bidrar vi med jourernas samlade erfarenheter och kompetens och fyller i luckor när det behövs. Remissvaren är en viktig del i våra möjligheter att påverka lagstiftningen.

Nu är Roks verksamhetsberättelse för 2016 publicerad. Verksamhetsberättelsen beskriver vilken verksamhet Roks haft under kalenderåret och här presenteras bland annat statistik, nedslag under året där Roks medverkat och information om utbildningar som arrangerat, tjejjourernas 20-årsjubileum samt vad som hänt på Roks kvinnojourer och tjejjourer under året som gått. 

Zaida Catalán, tidigare styrelseledamot i Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, mellan åren 2007 och 2009, har bekräftats död i Kongo-Kinshasa efter att ha varit saknad sedan den 12 mars efter ett FN-uppdrag.

Världens största kvinnokonferens i New York lockade över 6000 deltagare. På plats från Sverige fanns delegationen med jämställdhetsminister Åsa Regnér i spetsen tillsammans med utvalda politiker och organisationer samt olika kvinnoförbund. Roks och en mängd andra ideella organisationer fanns också på plats för att påverka med egna seminarier. 

Tjejer och kvinnor är tuffast i världen! I nya numret av Kvinnotryck, kan du läsa om temat mod ur olika perspektiv och synvinklar.

 

Katar

Journalisten och författaren Katarina Wennstam får utmärkelsen Årets Kvinnogärning 2016.

Roks ordförande Zozan Inci:

– Mäns våld mot kvinnor är största hotet mot jämställdheten.

Internationella kvinnodagen bjuder till både fest och kamp. Några kvinnojourer jubilerar, andra demonstrerar eller informerar.

Internationella kvinnodagen har firats sedan 1910, då den instiftades av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. Sedan 1977 finns en FN-resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. 

Många kvinnojourer och tjejjourer väljer att se dagen som en röd dag och håller årsmöte eller ordnar fest. Andra är aktiva och syns på olika sätt i demonstrationståg eller föreläsningar runtom i landet, och många håller i egna arrangemang under dagen.

Vi söker dig som är en självständig, effektiv och samhällsengagerad ekonom.

Att förebygga att 17 kvinnor, förföljs, hotas, torteras och mördas i nära relationer är inget specialområde eller en kvinnofråga, utan allas ansvar, skriver Beatrice Unander-Scharin, vice ordförande Roks och Maria Hallenius Henrysson, Generalsekreterare Socionomer Utan Gränser i Metro.