Nyhetsarkiv

Nyfiken på äldre nyheter om Roks? Hitta information om oss? Eller debattartiklar skrivna av Roks ordförande? Leta i listan efter material som du är intresserad av. 

Nyhetsarkiv

Varje år på Internationella kvinnodagen delar Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ut pris för årets kvinnogärning. Utmärkelsen Årets kvinnogärning går till någon som genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att mäns våld mot kvinnor lyfts fram i ljuset och visat att denna verklighet, som alltför många kvinnor lever i, också går att förändra. Priset har delats ut sedan 1999.

Under kvinnodagsveckan besöker Roks styrelse FN:s 67:de kvinnokommission, CSW, i New York. 

Jourverksamhet & skyddade boenden

DEBATT. Stiftelsen insats skyddat boende skriver i en replik att kvinnojourerna ställer för låga krav på sina skyddade boenden – och att vi därför inte tar lika mycket betalt av kommunen som de privata aktörerna. Vi på kvinnojourerna håller inte med, men vi hade inte heller räknat med att stiftelsen – som samlar privata aktörer – skulle definiera kvalitet på samma sätt som vi.

Normaliseringsprocessen

Dom har fallit i rättegången mot den 50-årige man som under tio års tid våldtagit, övervakat och kontrollerat "Sara". Mannen döms till tio års fängelse, och domen kan komma att bli prejudicerande i och med att den lägger normaliseringsprocessen som grund.

Jourverksamhet & skyddade boenden

Kvinnor och barn som utsätts för mäns våld nekas skyddat boende för att kommunerna inte har råd. Anledningen? Upphandlade privata aktörer tar mellan två och tre gånger så mycket betalt av kommunerna som de ideella jourerna gör – och de plockar ut mångmiljonvinst på köpet. Läs debattartikeln i Aftonbladet som undertecknats av ett 20-tal av Roks kvinno- och tjejjourer.

​I slutet av februari tillträder Amanda som ny kanslichef på Roks. Under hösten har en rekryteringsprocess till rollen genomförts, under vilken verksamheten letts av interimchefen Anna Bergkvist som avslutar sin roll som kanslichef.

Roks säger nej till förslaget om kriminalisering av psykiskt våld. 

 

 

Roks lanserar studien Kvinnors trygghet – ett jämställt samhälle fyllt av våld, en omfångsundersökning om mäns våld mot kvinnor i Sverige. Studien visar att våldet mot kvinnor har ökat de senaste 20 åren.

debatt

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Roks tillsammans med Sveriges kvinnoorganisationer med fler om Tidöavtalet och deras skrivning om "bistande vandel". Vi menar att Tidöavtalet strider mot kvinnors mänskliga rättigheter.

 

Missa inte Roks ordförande Jenny Westerstrand när hon gästar Kakan Hermanssons podd Under huden.