Nyhetsarkiv

Nyfiken på äldre nyheter om Roks? Hitta information om oss? Eller debattartiklar skrivna av Roks ordförande? Leta i listan efter material som du är intresserad av. 

Nyhetsarkiv

Världens största kvinnokonferens i New York lockade över 6000 deltagare. På plats från Sverige fanns delegationen med jämställdhetsminister Åsa Regnér i spetsen tillsammans med utvalda politiker och organisationer samt olika kvinnoförbund. Roks och en mängd andra ideella organisationer fanns också på plats för att påverka med egna seminarier. 

Tjejer och kvinnor är tuffast i världen! I nya numret av Kvinnotryck, kan du läsa om temat mod ur olika perspektiv och synvinklar.

 

Katar

Journalisten och författaren Katarina Wennstam får utmärkelsen Årets Kvinnogärning 2016.

Roks ordförande Zozan Inci:

– Mäns våld mot kvinnor är största hotet mot jämställdheten.

Internationella kvinnodagen bjuder till både fest och kamp. Några kvinnojourer jubilerar, andra demonstrerar eller informerar.

Internationella kvinnodagen har firats sedan 1910, då den instiftades av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. Sedan 1977 finns en FN-resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. 

Många kvinnojourer och tjejjourer väljer att se dagen som en röd dag och håller årsmöte eller ordnar fest. Andra är aktiva och syns på olika sätt i demonstrationståg eller föreläsningar runtom i landet, och många håller i egna arrangemang under dagen.

Vi söker dig som är en självständig, effektiv och samhällsengagerad ekonom.

Att förebygga att 17 kvinnor, förföljs, hotas, torteras och mördas i nära relationer är inget specialområde eller en kvinnofråga, utan allas ansvar, skriver Beatrice Unander-Scharin, vice ordförande Roks och Maria Hallenius Henrysson, Generalsekreterare Socionomer Utan Gränser i Metro.

Föräldrar drar i ett barn.

Pappor får ofta behålla vårdnaden även om de varit våldsamma mot sina barn eller deras mamma, visar en ny rapport från Roks: ”Jag träffar barn som är rädda för sin pappa men ändå tvingas vara hos honom vissa helger", säger Roks ordförande Zozan Inci till ETC.

Vid vårdnadsprocesser där våld förekommit körs mammor och barn ofta över. Domstolarna saknar kunskap om mäns våld mot kvinnor. Därför bortser man många gånger från det våld som utövats av papporna och menar att vårdnads­frågorna kan lösas i samförstånd, skriver Zozan Inci, Roks, i Svenska Dagbladet.

Vi nås av den chockerande nyheten att Rysslands president Vladimir Putin i tisdags undertecknade den hårt kritiserade lagändring som innebär att straffen för mäns våld mot kvinnor sänks.

I praktiken innebär det att det är fritt fram för män att misshandla kvinnor så länge de inte behöver uppsöka sjukvård. Som mest kan mannen få böter eller 15 dagars fängelse. Böter som inte behöver bli högre än en fortkörningsbot i Moskva.