Nyhetsarkiv

Nyfiken på äldre nyheter om Roks? Hitta information om oss? Eller debattartiklar skrivna av Roks ordförande? Leta i listan efter material som du är intresserad av. 

Nyhetsarkiv

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har beslutat att inte delta under Almedalsveckan i år. Anledningen är att de mörka och organiserade krafter som tillåts närvara i Almedalen, hatar kvinnor och framförallt feminister. 

På Roks årsmöte i Karlstad valdes en ny styrelse. Några nya namn, några gamla. 

Runt 120 kvinnor och tjejer från Roks kvinno- och tjejjourer befinner sig på plats i Karlstad för att delta i årsmötet. Här stöts och blöts åsikter, väljs nya medlemmar till styrelsen, bestäms ett uttalande och framförallt peppas och stöttas det. För här är systerskap nummer ett. 

Roks är ofta remissinstans för myndigheter och statliga utredningar. I våra remissvar bidrar vi med jourernas samlade erfarenheter och kompetens och fyller i luckor när det behövs. Remissvaren är en viktig del i våra möjligheter att påverka lagstiftningen.

Nu är Roks verksamhetsberättelse för 2016 publicerad. Verksamhetsberättelsen beskriver vilken verksamhet Roks haft under kalenderåret och här presenteras bland annat statistik, nedslag under året där Roks medverkat och information om utbildningar som arrangerat, tjejjourernas 20-årsjubileum samt vad som hänt på Roks kvinnojourer och tjejjourer under året som gått. 

Zaida Catalán, tidigare styrelseledamot i Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, mellan åren 2007 och 2009, har bekräftats död i Kongo-Kinshasa efter att ha varit saknad sedan den 12 mars efter ett FN-uppdrag.

Världens största kvinnokonferens i New York lockade över 6000 deltagare. På plats från Sverige fanns delegationen med jämställdhetsminister Åsa Regnér i spetsen tillsammans med utvalda politiker och organisationer samt olika kvinnoförbund. Roks och en mängd andra ideella organisationer fanns också på plats för att påverka med egna seminarier. 

Tjejer och kvinnor är tuffast i världen! I nya numret av Kvinnotryck, kan du läsa om temat mod ur olika perspektiv och synvinklar.

 

Katar

Journalisten och författaren Katarina Wennstam får utmärkelsen Årets Kvinnogärning 2016.

Roks ordförande Zozan Inci:

– Mäns våld mot kvinnor är största hotet mot jämställdheten.