Engagera dig i en jour

I våra jourer runtom i landet arbetar flera tusen kvinnor och tjejer, de allra flesta helt ideellt. Men vi behöver bli ännu fler! Jourerna anordnar kontinuerligt särskilda utbildningar för nya jourkvinnor och jourtjejer.

Vill du bli jourkvinna eller jourtjej?

Hör av dig till din närmaste kvinnojour eller tjejjour

Vanliga frågor om att vara jourkvinna eller jourtjej
Vad ingår i jourarbetet?

Som jourkvinna eller jourtjej ger du bland annat samtalsstöd och råd till kvinnor och tjejer som av olika skäl behöver det. På en kvinnojour ges stödet ofta över telefon, mejl eller på jouren. På en tjejjour är det vanligast att stötta över chatt och mail, men telefon och träffar förekommer också. Du kan också följa med som stöd vid besök hos till exempel polis, advokat och socialtjänst. En del jourkvinnor och jourtjejer är aktiva debattörer och föreläsare och arbetar med att informera utåt om jourens verksamhet och kärnfrågor.

Jag vill gärna jobba i en jour, men har ju ett heltidsjobb. Går det att kombinera?

Absolut! De flesta som engagerar sig i en jour gör det helt ideellt på sin fritid. Oftast har jouren ett rullande schema som är anpassat efter den enskilda jourens förutsättningar och resurser. Du ska alltså inte oroa dig för att behöva ta ledigt för att kunna vara verksam i jouren.

Måste jag ha någon särskild utbildning, till exempel socionom, psykolog eller liknande?

Nej, du behöver inte ha någon särskild yrkeskunskap för att vara jourkvinna eller jourtjej. I våra jourer jobbar kvinnor med väldigt olika bakgrund och erfarenheter, och det är också en av jourernas styrkor.

Får jag någon utbildning innan jag börjar jobba?

Innan du börjar jobba går du en särskild studiecirkel eller annan typ av utbildning som anordnas av jouren. Tanken är att den ska ta upp allt det som jourkvinnor och jourtjejer möter och behöver kunskap kring.

Är det farligt?

Som jourkvinna eller jourtjej ska en inte behöva utsätta sig för situationer som medför risker. Ofta har jourerna regler och strategier för att skydda dem som jobbar och se till att ingenting händer dem.

Jobbar man ensam?

De flesta jourer har som grund att man alltid ska jobba tillsammans med någon, så att man har stöd av varandra i arbetet. Men detta kan variera beroende på jourernas storlek och förutsättningar.

Är det alltid arbete på kvällar och helger, eller andra tider?

Som ideell jourtjej eller jourkvinna arbetar du ofta vissa kvällar och helger, men det kan variera från jour till jour.

Måste jag ha någon speciell ålder?

Olika jourer har olika regler när det gäller ålder – hör med din lokala jour vad som gäller där.

Måste jag ha varit utsatt själv?

Nej, du behöver inte själv ha erfarenhet av att vara utsatt för våld. En del jourtjejer och jourkvinnor har det, andra har det inte. Allas erfarenheter behövs!

Det finns ingen jour på min ort. Kan ni hjälpa mig att starta en?

Absolut! Vi hjälper dig gärna i uppstartandet av en tjejjour eller kvinnojour. Läs mer om vad det innebär att Starta en jour och hör av dig till oss på info@roks.se för att komma igång!

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss