Nyhetsarkiv

Nyfiken på äldre nyheter om Roks? Hitta information om oss? Eller debattartiklar skrivna av Roks ordförande? Leta i listan efter material som du är intresserad av. 

Nyhetsarkiv

DEBATT. I Stefan Löfvens regeringsförklaring sa han att ”varje kvinna i Sverige ska kunna leva som hon vill. Stolt, rakryggad, självklar. Sverige ska vara tryggt för alla.” Vackra ord. Men för att Sverige ska bli tryggt för de kvinnor som stolt och rakryggat lämnar en våldsam man behövs bostäder.

Sexköpslagen är under attack. Ända sedan den infördes 1999 har det funnits högljudda kritiker av lagen, och för tillfället hörs de ovanligt mycket. Men Roks kommer aldrig att acceptera en tillbakagång. Nu är det viktigare än någonsin att åter rikta strålkastarna mot männen som köper sex – och stärka lagen!

Årets upplaga av Nordiska Kvinnor Mot Våld hölls i Reykjavik, Island 1-3 september. Ett 40-tal joursystrar från Roks kvinno- och tjejjourer var på plats och diskuterade och delade erfarenheter med andra nordiska kvinnor.

Kvinnotryck

Kvinnliga former och manliga normer - Kvinnotryck granskar

Det är inte bara kvinnor och tjejer som ska tjäna på att samhället blir jämställt. Män och killar vill också dra fördel av kampen mot sexism och kvinnoförtryck. Manligt jämställdhetsarbete har därför fått stort genomslag på senare år och också blivit rikligt belönat med skattepengar. För landets tjejjourer och kvinnojourer ser läget dock inte lika ljust ut.

TEXT: ANDREA HILLGREN

 

”Dig borde man ju våldta till döds, du är så jävla hjärndöd och inavlad att det vore bäst om du avlivades. Lämna Sverige och Europa din värdelösa parasit och blattehora.”

En man vid namn John skickade detta meddelande till mig efter min debattartikel förra veckan. Och han är inte ensam, Erik, Martin, Anders och många andra män med vanliga svenska namn har bombarderat Roks med hot och hat den senaste veckan.

DEBATT. Nästa års Bråvallafestival ställs in, och det sägs att orsaken är alla sexualbrott som begåtts där. Direkt går politiker och debattörer ut och ropar på fler poliser, hårdare straff och kameraövervakning. Men det kan på sin höjd vara kortsiktiga lösningar som bara flyttar på problemen. För att krossa våldtäktskulturen måste vi våga prata om porren!

Roks går nu ut tillsammans med Centerkvinnorna, Fredrika Bremer Förbundet och Feministiskt Initiativ och säger nu ifrån mot den normalisering av nazistiska och rasistiska organisationers deltagande i det offentliga rummet som skett den senaste tiden.

Nu är det dags för politiken att ta sitt ansvar.

Anna Ekelund Nachman hävdar i sin krönika att vi behöver porren för att orka vara jämställda. En helt absurd tankevurpa. Vi kan aldrig uppnå jämställdhet så länge kvinnor och tjejer exploateras inom en multimiljardindustri, skriver Zozan Inci i Dagens Samhälle. 

Männen såg att kvinnan gruppvåldtogs, men ingen av dem ringde polisen. 

Nu frias dessa män i Högsta domstolen – eftersom de hade riskerat att själva misstänkas för våldtäkten. Ett stort svek mot kvinnorna, skriver Roks ordförande Zozan Inci på Expressen Debatt. 

Ett rykande färskt nummer av Kvinnotryck har kommit från tryckeriet.
Temat den här gången är Pengar. 

Vi har intervjuat författaren och Youtubestjärnan Therése Lindgren om varför hon är feminist.
Nytt i detta nummer är också att vi börjar med ett nytt, stående inslag: en djupgranskning.