Upp till kamp för kvinnors rättigheter i Ryssland!

Den konservativa kvinnliga parlamentsledamoten Jelena Mizulina sa så här i samband med att hon initierade förändringen av lagen om familjevåld:

”Vi kvinnor är svaga och att respektera familjens överhuvud mannen är obligatoriskt. Därför blir vi kvinnor inte förödmjukade om en man slår sin hustru, det sårar oss inte, men att såra mannen det är otänkbart”

I Sverige har vi kommit så oändligt mycket längre. Redan 1864 förlorade mannen sin lagliga rätt att slå sin fru, så kallad hustruaga. 1965 fick Sverige som första land i världen en lag som förbjuder våldtäkt inom äktenskapet. 1998 trädde en ny lag, lagen om kvinnofridskränkning, i kraft. Lagen gör det möjligt att anmäla, åtala och döma män som vid upprepade tillfällen kränkt en kvinna genom hot eller våld. 2013 ändrades lagen om grov kvinnofridskränkning till att också omfatta skadegörelsebrott och överträdelse av kontaktförbud.

Dessa lagar och skydd för kvinnor kan te sig som självklara, men så är det alltså inte överallt. Kvinnors rättigheter har vi fått kämpa oss till, steg för steg. När Roks grundades 1984 var det bla för att vi ville driva opinion och påverka makthavare och beslutsfattare och lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor till en högre nivå, något vi gjort med den äran.

När vi nu ser vad som händer våra medsystrar i Ryssland är det självklart att vi måste protestera, demonstrera och stå upp även för ryska kvinnors rättigheter.

//Zozan Inci, ordförande Roks