Så firas den 8 mars på kvinnojourerna och tjejjourerna!

Internationella kvinnodagen bjuder till både fest och kamp. Några kvinnojourer jubilerar, andra demonstrerar eller informerar.

Internationella kvinnodagen har firats sedan 1910, då den instiftades av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. Sedan 1977 finns en FN-resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

Det är inte bara jourrörelsen som uppmärksammar den 8 mars, utan allt i från fackförbund och politiska partier till skolor och affärer håller olika arrangemang. Många kvinnojourer och tjejjourer väljer att se dagen som en röd dag och håller årsmöte eller ordnar fest. Andra är aktiva och syns på olika sätt i demonstrationståg eller föreläsningar runtom i landet, och många håller i egna arrangemang under dagen.

Några exempel på vad som händer på jourerna den 8 mars

Kvinnojourerna

Kvinnojouren och tjejjouren Olivia, Alingsås
Kvinnojouren och tjejjouren Oliva deltar och bjuder in till följande aktiviteter den 8 mars;
- kl. 15 – 18 Grymma workshops med författaren Yvette Lissman på Kulturhuset
- kl. 16 Föreläsning med författaren Birgitta Andersson
- kl. 17 Manifestation i Åmanska parken med musik & tal

Kvinnojouren, Borlänge
Kvinnojouren i Borlänge välkomnar alla som identifierar sig som kvinnor till en kraftfylld kväll med underhållning såsom standup, musik, show och vernissage. Tid: Den 8 mars kl. 18.30-21.00, plats: Liljan, Stationsgatan 4. Fri entré och fika.

Kvinnojouren Botkyrka, Stockholm
Kvinnojouren i Botkyrka bjuder in till ett möte med Nina Rung, om porrens utbredning och effekter på våld och kräkningar. Den 8 mars kl. 18, Café Garbo, Tumba scenen.

Kvinnojouren i Haninge, Stockholm
Haninge kvinnojour bjuder in till event för möte och samtal med Fråga Männen den 8 mars kl. 14-16, Plats: Fredrika Bremergymnasiet, Handen. Möt Anthony Yigit, Jonas Trolle, Petri Salonen, David Nzinga, Michael Fridebäck, Kristofer Ottosson och Ba Modou Badjie. Män som representerar idrottsrörelsen, politiken, polisen och kulturen i Haninge. Tillsammans förs samtal om hur män vill ta ansvar för att våld mot tjejer och kvinnor upphör. Hur kan killar och män bryta machokulturen inom idrotten? Hur kan filmbranschen göra för att forma en annan maskulinitet? Vad kan politiker i vår kommun göra för att förändra attityder som idag förespråkar våld? Dessa och andra frågor får svar den 8 mars.

Moderator för eventet är debattören och kriminologen Nina Rung. Eventet är öppet endast för elever i Fredrika Bremerskolans gymnasium och samarbetspartners till Haninge kvinnojour.

Kvinnojouren i Österåker, Stockholm
Kvinnojouren i Österåker bjuder in alla medlemmar för att se filmen ”Pornland” med efterföljande diskussion den 8 mars.

Kvinnojouren i Hultsfred/Vimmerby
Hultsfred /Vimmerby kvinnojour har torgmöte och delar ut rosor till alla kvinnor. Kvällen firas tillsammans med studenterna på Campus Hultsfred, med föreläsningar och underhållning.

Kvinnojouren Alla kvinnors hus, Karlstad
Kvinnojouren Alla kvinnors hus deltar i festivalen för Systerskapet den 8-9 mars, se mer på karlstad.se/systerskap. Med bland annat aktiviteter den 8 mars på bibliotekshuset i Karlstad.
Kl.16: Föreläsning av Stina Wollter (50 kr)
Kl. 17-18: Soppa
Kl. 18.30-19.30: Musik med Tjejkraft (70 kr, då soppa innan ingår)

Kvinnojouren, Kvinnoföreningen mot våld, Karlskoga
Kvinnoföreningen mot våld anordnar ett evenemang som kallas Kvinnoskoga, som pågår i 4 dagar från den 7-10 mars. Programmet innehåller bland annat en föreläsning om psykisk ohälsa, tal från kvinnor i Karlskoga och Sara Varga som kommer och spelar. Dagarna avslutas med att priset ”Årets Kvinnoskoging” delas ut.
 

Kvinnojouren, Köping
Kvinnojouren KAK delar ut rosor och information i köpcentret den 8 mars. Den 9 mars deltar de på Kvinnofestivalen i Köping med en manifestation och presentation av verksamheten.

Kvinnojouren Ellinor, Linköping
Kvinnojouren Ellinor har flera aktiviteter den 8 mars;

- En föreläsning på Jensengymnasiet om Jämställdhet och relationer
- En föreläsning på Stifts- och landsbiblioteket kl. 16 ” Om våld och förtryck mot kvinnor med funktionsnedsättning.”  Arr. Byrån mot diskriminering I Östergötland, Scenen.
- Delta i en panel på en välgörenhetskonsert med den akademiska damkören Linnea som presenterar  Ett knippe kvinnokamp den 8 mars kl 19.00 i Baptistkyrkan.

Kvinnojouren Märta, Ljungby
Kvinnojouren Märta bjuder in till en kostnadsfri föreläsning med Simon Häggström på teaterbiografen Grand i Ljungby kl.18.

Kvinnojouren Iris, Luleå
Kvinnojouren Iris deltar på arrangemanget på Luleå Tekniska Universitet och samordnar information om alla aktiviteter som sker i Luleå under dagen till våra medlemmar och alla våra följare på Facebook.

Kvinnojouren, Lycksele
Kvinnojouren i Lycksele genomför en ljus och hjärtlig manifestation för att minnas de cirka 16 kvinnor som varje år dödas i Sverige. När: 8 mars 2018 kl 16-18 och plats: mittemot Coop och utanför ICA Supermarket i Lycksele stad.

Kvinnojouren föreningen Kvinnokraft, Sala
Föreningen Kvinnokraft i Sala kommer att ha ett arrangemang i samverkan med ortens teaterförening den 8 mars. Kvinnojouren deltar med en utställning, material och tips på litteratur.

Den 13 mars arrangerar kvinnojouren även en föreläsning med Simon Häggström och hans böcker för att arbeta mot porr och prostitution.  

Kvinnojouren, Simrishamn
Kvinnojouren Österlen i Simrishamn bjuder in till kvinnofest/mingel på Café Kagan, vid Stortorget i Simrishamn kl. 17-20.

Kvinnojouren Helga, Tranås
Kvinnojouren Helga tillsammans med tjejjouren Vilda, visar filmen Lady Bird, kl. 18:30 på biografen Royal. Först till kvarn. De tio första får gratis biljetter.

Kvinnojouren Duvan, Trollhättan
Kvinnojouren Duvan i Trollhättan kommer den 8 mars tillsammans med flera organisationer att ha föreläsningar och underhållning samt mingel med Somaliska smakprover.

Kvinnojouren Kvinnogemenskap, Örnsköldsvik
Kvinnogemenskap i Örnsköldsvik samarrangerar en dag fylld med aktiviteter den 8 mars på Sliperiet, kl. 15-22. Gratis inträde.

Tjejjourerna

Tjejjouren i Enköping
Tjejjouren i Enköping deltar i fackeltåget som Uppsala tjejjour anordnar.

Tjejjouren i Eslöv
Tjejjouren i Eslöv har ett "jourmaraton" mellan kl. 15-20 på 8 mars. Alltså ha chatten öppen dessa timmar. Vanligtvis är chatten öppen på söndagar.

Tjejjouren i Haninge
Tjejjouren i Haninge samarrangerar en feminist fest, kl. 18:15-21:00 i Haninge Kulturhus, cafeét och teatern. Kom och hör Kishti Tomita, Off Highway, Alexandra Pascalidou, Kajsa Grytt och Stockholm strings mfl. Läs mer på haninge.se/kultur

Tjejjouren i Karlstad
Karlstads Tjejjour anordnar en manifestation för jämställdhet som utgår från Stora torget i Karlstad klockan 20:00. Manifestationen inleds med ett tal av en av våra jourtjejer. Länk till fb-eventet: https://www.facebook.com/events/1590591744349895/ . Tjejjouren medverkar också under Nätverket Systerskaps aktiviteter under dagen på bibliotekshuset i Karlstad.

Kl.16: Föreläsning av Stina Wollter (50 kr)
Kl. 17-18: Soppa
Kl. 18.30-19.30: Musik med Tjejkraft (70 kr, då soppa innan ingår)

Tjejjouren i Lund
Tjejjouren i Lund har jourmaraton i chatten och öppet mellan kl. 15-22 torsdagen den 8 mars.

Tjejjouren i Stockholm
Stockholms tjejjour kommer att delta i 8-mars demonstrationen "Aldrig mera tyst!" och några jourtjejer från tjejjouren kommer att hålla en workshop på Fruängens ungdomsgård på temat "Internationella kvinnodagen".

Tjejjouren i Sundsvall
Tjejjouren skogsrå anordnar ett evenemang på pipeline 8:e mars. https://www.facebook.com/events/413069715810515/
Det kommer bli en kväll av pepp, musik, teater, konst och poesi!

Tjejjouren i Tranås
Tjejjouren Vilda tillsammans med kvinnojouren Helga, visar filmen Lady Bird, kl. 18:30 på biografen Royal. Först till kvarn. De tio första får gratis biljetter.

Tjejjouren i Örebro
Örebro tjejjour har valt att utöka chatten och har chattmaraton från klockan 12-24 den 8 mars!

Tjejjouren i Österåker
Tjejjouren Bellis uppmärksammar dagen i sociala medier och deltar i ett evenemang som
Clara Henry anordnar på Södra Teatern i Stockholm.