Så firas den 8 mars på kvinnojourerna och tjejjourerna!

Internationella kvinnodagen bjuder till både fest och kamp. Några kvinnojourer jubilerar, andra demonstrerar eller informerar.

Internationella kvinnodagen har firats sedan 1910, då den instiftades av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. Sedan 1977 finns en FN-resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

Det är inte bara jourrörelsen som uppmärksammar den 8 mars, utan allt i från fackförbund och politiska partier till skolor och affärer håller olika arrangemang. Många kvinnojourer och tjejjourer väljer att se dagen som en röd dag och håller årsmöte eller ordnar fest. Andra är aktiva och syns på olika sätt i demonstrationståg eller föreläsningar runtom i landet, och många håller i egna arrangemang under dagen.

Några exempel på vad som händer på jourerna den 8 mars

Kvinnojourerna

Alingsås, Kvinnojouren Olivia tillsammans med andra kvinnoorganisationer manifesterar! Kl.16:30 den 8 mars börjar manifestet i Åmanska Parken och fortsätter till Arena Elva med två kvinnliga poliser som föreläser om kvinnors trygghet. Under kvällen bjuds du på sång från flera körer som Vox Femina, PRO:s kör samt musik från hela världen med DJ Johanna Beckman. Alla kvinnor från 13 år är välkomna och det är fri entré samt gratis fika. 

Gislaved, Kvinnojouren Maria kommer att ha föreläsare och fackeltåg även D.A.C.A kommer medverka.

Gävle, Kvinnojouren Blåklockan anordnar den 8 mars en föreläsningskväll för allmänheten. Välkommen kl. 16.00 till Stadsbiblioteket i Gävle.

Haninge, Kvinno- och tjejjour, den 7 mars kl 18.00- 20.30 i Haninge kulturhus anordnas, tillsammans med Haninge kultur, Porten, Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier, ABF Södertörn och Haninge Riksteaterförening, en "FEMINISTFEST- Vägen ut, rolig halvtimme med Tatiana och kampsånger inför internationella kvinnodagen den 8 mars". Plats och tid: Haninge kulturhus kl 18.00-20.30. Caféet i kulturhuset är öppet under kvällen. Fri entré!

Hultsfred-Vimmerby, Kvinnojouren arrangerar en ljusmanifestation och delar ut en ros till alla kvinnor som de träffar i centrum .

Ludvika-Smedjebacken, Kvinnojouren arrangerar tillsammans med flera organisationer en helspäckad kväll i Folkets hus i Ludvika, kl. 16-21 med fri entré. Här får du en självförsvarskurs, föreläsningar, yoga och se bio, den aktuella filmen Dolda tillgångar.

Motala, Kvinnojour fyller 25 år och firar stort den 8 mars! Välkommen att debattera, reflektera, inspireras, underhållas, peppas, nätverka, workshopa och tillsammans med Kvinnojouren skapa kvinnojourshistoria! Plats: Föreningarnas hus/Gamla Folketshus. 

Ovanåker-Bollnäs- Söderhamn, Kvinnojouren Stöttan arrangerar en föreläsning av Charlotte Signahl som kommer att prata om kvinnofrågor och mångfald. Plats: CFL i Söderhamn Tid: kl 18.00 - 20.00.

Sala, Kvinnojour arrangerar tillsammans med Tehus en föreläsning av Soheila Fors, som startat Tehus i Karlskoga, Saras hus där familjer som behöver skydd från hedersrelaterat våld kan få skydd. Tehus finns numera även i Sala.

Tranås, Kvinnojouren Helga tillsammans med tjejjouren Vilda uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att demonstrera på stan mellan kl 16-18 tillsammans med S-kvinnor, kvinnor från vänsterpartiet och övriga människor som känner att de vill gå med.

Tjejjourerna

Eslöv, Tjejjouren chattar mellan kl 10.00-13.30 och 18.00-21.00.

Haninge, Kvinno- och tjejjour, den 7 mars kl 18.00- 20.30 i Haninge kulturhus anordnas, tillsammans med Haninge kultur, Porten, Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier, ABF Södertörn och Haninge Riksteaterförening, en "FEMINISTFEST- Vägen ut, rolig halvtimme med Tatiana och kampsånger inför internationella kvinnodagen den 8 mars". Plats och tid: Haninge kulturhus kl 18.00-20.30. Caféet i kulturhuset är öppet under kvällen. Fri entré!

Lund, Tjejjouren i Lund tillsammans med Kvinnojouren i Lund har startat en gemensam kampanj för att uppmärksamma alla tjejers och kvinnors rättigheter. 

Kampanj - Våld mot kvinnor är #alltidettbrott eller Violence against women is #alwaysacrime 

Från begränsningar av aborträtten i USA till avkriminalisering av våld mot kvinnor i hemmet i Ryssland, kollektivt våld, våld i hederns namn och sexistiskt, rasistiskt och transfobiskt våld – kvinnors rättigheter är under attack i hela världen.

Framgångarna som gjorts gällande kvinnors rätt att inte utsättas för våld riskerar att gå förlorade – hjälp oss uppmärksamma att våld mot kvinnor alltid är ett brott!

Så här deltar du i kampanjen:
1. Skriv texten ”Våld mot kvinnor är alltid ett brott” på valfritt språk
2. Ta ett foto på dig själv tillsammans med texten (ditt ansikte behöver inte synas om du inte vill)
3. Lägg upp bilden i sociala medier med hashtag: #alltidettbrott #alwaysacrime eller maila bilden till oss på info@kvinnojourenlund.se eller info@tjejjourenilund.se så lägger vi ut bilden i våra kanaler.

Tranås, Tjejjouren Vilda tillsammans med Kvinnojouren Helga i Tranås uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att demonstrera på stan mellan kl 16-18 tillsammans med S-kvinnor, kvinnor från vänsterpartiet och övriga människor som känner att de vill gå med.

Åkersberga, Tjejjouren Bellis kommer vara på det lokala bibliotek för att sprida information om tjejjouren och om dagen.