Så uppmärksammas den 25 november!

Här hittar du aktiviteter och manifestationer - ort för ort runtom i landet. Det rör allt i från ljusmanifestationer till utställningar, musikframträdanden och självförsvar. Ta reda på vad som händer i ljust din stad eller kommun och fortsätt tipsa om vad som händer där du bor!


Borlänge

Kvinnojouren Borlänge anordnar en ljusmanifestation och nya tjejjouren Dalia har invigning.
Med inspiration hämtat från #metoo vill Kvinnojouren fortsätta göra kvinnornas röster hörda den 25 november. De anordnadr hashtaggen #varjekvinnashistoriaräknas och läser upp kvinnors och tjejers vardagsberättelser om våld. Under kvällen tänder de även ett ljus för varje stödsökande kvinna de har mött under 2017. Läs mer om evenemanget här.

Nyuppstartade tjejjouren Dalia har invigning i Galaxen med mingel och musikquiz. De första 20 gästerna får goodiebags. Läs mer om evenemanget här.

Göteborg

Kvinnojouren Ada deltar i konferens om våldsförebyggande arbete.

Jouren firar 40 år som verksamma och uppmärksammar både detta och Internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor genom att delta i en konferens den 26 november som anordnas av Dialoga - kompetenscentrum om våld i nära relationer och Länsstyrelsen Västra Götalands län, klockan 09.00-16.00 på Scandic Crown. Kvinnojouren Ada inleder dagen med att berätta om sin 40-åriga historia och kvinnojoursrörelsens utveckling.

 

Haninge

Jourerna i Haninge kommer öka aktiviteten i sociala medier den 1-25 november, samt skriva en debattartikel.
Den 1-25 november publicerar Tjejjouren Haninge och Kvinnojouren i Haninge texter från Aftonbladets sida om våld mot kvinnor i sina sociala medier. De har även en anpassad bakgrundsbild i orange på Facebook och Instagram, mellan den 1 till den 25 november och en uppmaning till alla följare att byta ut bakgrundsbilden till den orangea, för att visa stöd för alla som faller offer för mäns våld mot kvinnor. Följarna uppmanas också att bära något i färgen orange den 25 november. Representationsfärgen orange är utvald av FN som en ljus och optimistisk färg som representerar en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor. Haninge tjejjour kommer även att skriva en debattartikel som kommer att publiceras på deras hemsida den 25 november.
Haninge tjejjour kommer även ta fram hashtaggen #orangedayhaninge för att öka synligheten.

Karlstad

Alla Kvinnors Hus Karlstad och Karlstad tjejjour anordnar manifestation på soltorget. 
Den 25 november uppmärksammas FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor med en ljusmanifestation på Soltorget i Karlstad. Ordförande i Alla Kvinnors Hus Karlstad håller ett tal och det bjuds på fika. Läs mer om evenemanget här.


Kiruna

Kiruna Kvinnojour anordnar en föreläsning på temat #metoo.
Den 23 november anordnar Kiruna kvinnojour en föreläsning med Rättviseföreningens grundare Lina Thompsgård i Folkets hus. Läs mer om evenmanget här.
 

Motala 

Motala kvinnojour ställer ut och anordnar en sammankomst på stora torget i Motala. 
Mellan den 14-28 november visas installationen "Röda skor" på Motala bibliotek och som symboliserar kvinnor som dött som konsekvens av patriarkalt våld. Elina Chauvet är konstnären bakom originalverket. Den 24 november summeras metoo-året på stora torget. Vad har hänt, har det blivit någon förändring? Det kommer att framföras livemusik och hållas tal, jourerna bjuder på kvinnofika. Läs mer om evenemanget här. 

Norrköping 

Kvinnojouren i Norrköping ordnar föreläsning om människohandel.
Jouren anordnar den 27 november kl 17.00 tillsammans med Zonta, Soroptimisterna, Norrköpings Brottsförebyggande Råd och kommunen en föreläsning av polisen och författaren Simon Häggström om prostitution och människohandel. Föreläsningen hålls på tisdagen i kommunhuset Rosen.

Norrbotten

Länsföreningen Kvinno- och tjejjourer i Norrbotten anordnar tre ljusmanifestationer runtom i Norrbotten. Den första hålls i Arvidsjaur, fredag 23 november i Medborgarhuset klockan 16. Den 24 november anordnas en ljusmanifestation i Luleå ihop med Luleå tjejjour, Gula Paviljongen klockan 13.30. Den 25 november arrangeras två ljusmanifestationer, en i Övertorneå klockan 11.30 i ABF:s lokaler, och en på Haparandas torg klockan 13.

Linköping

Linköpings jourer anordnar ljusmanifestation.
Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata bjuder den 25 november in till en ljusmanifestation på Stora torget i Linköping, för alla de kvinnor som lever eller har levt under mäns våld och förtryck. Under manifestationen kommer representanter från jourerna att hålla tal och Den akademiska damkören Linnea kommer att sjunga. 
Jourerna bjuder på varm dryck, ljus kommer att finnas till försäljning.

Ljungby

Kvinnojouren Märta fyller år och får besök av Maria Sveland.
Kvinnojouren Märta i Ljungby fyller 35 år och firar det i samband med uppmärksammandet av Internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor, fast den 21 november. Journalisten och författaren Maria Sveland har bjudits in att hålla en öppen föreläsning på Märta Ljungbergsvägen 8. I pausen blir det mingel med snittar. De har också bett kommunen att lysa upp vattentornet i orange (25 november-färgen) hela veckan. Förhoppningsvis går det i lås.

Ludvika-Smedjebacken

Kvinno- och tjejjouren Ludvika-Smedjebacken ordnar loppis.
Jouren uppmärksammar FN:s dag mot mäns våld mot kvinnor genom att arrangera en kvinnoloppis i Engelbrekt galleria i Ludvika, lördagen den 24 november mellan klockan 10-15. Behållningen går oavkortat till julklappar till behövande barn.

 

Sundsvall

Kvinnojouren Kvinnogemenskap och tjejjouren Skogsrå bjuder in till ljusmanifestation och föreläsningar.  Tillsammans anordnar jourerna en ljusmanifestation för alla kvinnor som under det gångna året har fallit offer för patriarkalt våld, och sedan en eftermiddag med föreläsningar på ämnena våld i hederns namn och våld i nära relationer. Läs mer om evenemanget här. 

Tranås

Kvinnojouren Helga i Tranås har en utställning från den 12 november till den 2 december i samarbete med stadsbiblioteket. 
Utställningen finns utmed Storgatan och kan besökas bibliotekets öppettider. Här kan besökarna ta del av information om olika sorters våldsutövande, utbildningsmaterial från Roks, och minnesord till kvinnor som har fallit offer för mäns dödliga våld.

Tyresö

I november anordnar Tyresö tjejjour två tillfällen med feministiskt självförsvar, och arrangerar en föreläsning ihop med kvinnojouren.
Självförsvarsträffarna arrangeras i samarbete med Fritidsgården Brännpunkten och Tyresö Kampsports tjejgrupp Fighter Girls. Mer information om evenemanget finner du här.
Tyresö kvinno- och tjejjour anordnar föreläsningen "Barn i skuggan av våld" på Bio Forellen klockan 12.00. Mer information om det finner du här.

Partille

Partille Kvinnojour anordnar en utställning i Kulturum, Partille den 19/11-3/12. 
Här kommer jouren utbilda och informera om våld i nära relationer.
Bland annat uppmärksammas den farliga normaliseringsprocessen av våldet mot kvinnor. Biblioteket lyfter samtidigt fram litteratur
som berör temat.

Olofström

Olofströms kvinno- och tjejjour informerar om mäns våld mot kvinnor på storbildsskärm. 
Jourerna kommer att uppmärksamma den 25 november med information om patriarkalt våld och jourernas arbete på torgets storbildsteve.

Österlen

Kvinnojouren på Österlen uppmärksammar 25 november med debatt och tal.
Jouren har en intervju med Ystads Allehanda, debattartikel till samma tidning och en kvinnofestation (där deltagarna uppmanas att bära rött läppstift och röda skor) på Stortorget med tal av jourens ordförande Angela Beausang. Samtliga aktiviteter sker den 24 november då det är mest folk på torget.

Österåker

Kvinnojouren Österåker och tjejjouren Bellis och Tjejskjutsen ställer ut i skyltfönster.
Jourerna har hyrt plats i skyltfönster under hela november månad för att uppmärksamma hur normaliserat mäns våld mot kvinnor är i vårt samhälle. Första delen av månaden handlade skyltningen om att våldet finns överallt och alla drabbas. Denna vecka och framåt har jouren tema 25 november.