Idag släpps #metoo-låt till förmån för Roks

Med nya singeln ”Vad dom än säger” höjer kvinnliga musiker sina röster tillsammans för #metoo. Hela 56 artister från olika genrer medverkar – däribland Kajsa Grytt, Shirley Clamp, Blenda, Carolina Wallin Pérez, Bishat, Rebecka Rolfart, Sarah Riedel och Sonja Aldén. Och artisterna har valt att skänka intäkterna till Roks.

 

Genom att gemensamt sjunga in en låt skapar den svenska supergruppen på 56 personer ett upprop i konstnärlig form.

De nettointäkter som den nysläppta singeln ”Vad dom än säger” genererar kommer oavkortat att skänkas till Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Under tre års tid kommer pengarna att gå till Aurorafonden. Fondens medel går oavkortat till de kvinnor, tjejer och barn som bor eller bott på jourernas skyddade boenden eller varit i kontakt med en jour för stödsamtal.

Många kvinnor och tjejer som utsatts för mäns våld har också blivit utsatta för ekonomiskt och materiellt våld. Det betyder att de ofta är barskrapade när de kommer till jouren. Andra kan inte behålla sitt arbete när de tvingas fly från våldet. 

Då kan Aurorafonden ge en liten guldkant på tillvaron, den extra slanten till barnets aktivitet eller ett par nya skor.

– Vi är glada och ärade att alla dessa artister gått samman i ett så stort projekt och valt att ge stödet till utsatta kvinnor, tjejer och barn genom oss, säger Zozan Inci, Roks ordförande.

En av artisterna som valt att medverka på låten ”Vad dom än säger” – trots att det inte är hennes egen musikgenre är Kajsa Grytt.

– Jag vill säga tack till er, jourerna gör ett fantastiskt och livsviktigt jobb, säger Kajsa Grytt.

 

170 artister ville vara med

Projektet började med att bandet Vo PAM skickade ut en förfrågan till artisterna i uppropet #närmusikentystnar, för att undersöka om det fanns intresse för att göra en låt tillsammans – och i förlängningen skänka pengarna till en organisation som arbetar aktivt med frågor relaterade till #metoo. Efter ett par dagar var inkorgen fylld med drygt 170 (!) intresseanmälningar, vilka när geografiska avstånd och andra logistiska utmaningar tagits i beaktning, resulterade i de 56 medverkande artister som vi nu kan höra på ”Vad dom än säger”.

– Studiobesöken innebar att artist efter artist bytte av varandra. Det var som rullande band, men med fantastiska möten. Många ville stanna och få träffa nästa artist. Många ville göra mer – framträda tillsammans, demonstrera, träffas och umgås, berättar bandet Vo PAM.

Låttexten riktar sig till en ung tjej och de 56 artisterna tar gemensamt i refrängen i och sjunger ”du gör inget fel vad dom än säger” och sedan ”jag står upp för dig vad dom än säger".

– Jag kan inte tänka mig in i låttexten allt för mycket, eftersom den kommer ur egna och andras verkliga erfarenheter, som påverkat och fortfarande präglar så många människors liv. För då börjar jag alltid gråta, säger låtskrivaren Pernilla Söderblom.

HÖR/DELA LÅTEN: https://play.spotify.com/track/6WX6X80pG4y9ljJPR7KF7X

 

Här kan du läsa mer om Aurorafonden

https://www.roks.se/om-roks/ge-ett-bidrag

 

Fakta om låten:

Artister: 56 artister från bl.a. #närmusikentystnar samt Stockholm Strings och initiativtagarna Vo PAM. Se omslaget för fullständig lista.

Text, musik, produktion: Pernilla Söderblom

Mix: Linn Fijal (Riksmixningsverket, Benny Anderssons studio)

Mastring: Frida Claeson Johansson (Svenska Grammofonstudion)

Omslag: Nina Wennersten

Lyric-video: Josefin Stacy

”Vad dom än säger” släpps via Icons Creating Evil Art.