Debatt: ”Ska man ha rätten att köpa sig en annan människas kön?”

Män som inte kan få sex, som vill ha mer sex än de kan få på annat håll eller sex av ett "visst slag" ska kunna betala för att få det de behöver. Det är argumentet för så kallat "köpesex”, enligt Peter Singer, professor i bioetik (Aktuella frågor 23/11).

Att dagens samhälle strävar efter jämställdhet mellan könen och alla människors lika värde, verkar ha gått Peter Singer spårlöst förbi. Han "vet” att det "varken är särskilt farligt eller hälsovådligt” att jobba på en laglig bordell. Att kvinnor i prostitution ofta misshandlas, våldtas och får psykiska men av det de utsätts för, verkar han inte ha en susning om. "Sexarbete” är tydligen för honom som vilket annat yrke som helst, som att jobba i fabrik eller på en snabbmatskedja. Bara genom att använda begreppet "sexarbete” bidrar Peter Singer till att normalisera det förtryck som prostituerade utsätts för.
Enligt FN är cirka 2,5 miljoner människor runt om i världen insnärjda i det globala nät som utgörs av människohandel. Uppskattningsvis förflyttas 800 000 kvinnor och barn över en internationell gräns varje år. I Stockholm har nio av tio kvinnor i prostitution en annan etnisk bakgrund än svensk och kommer från fattiga omständigheter, enligt Simon Häggström, chef för polisens prostitutionsgrupp.
Att påstå att det förtryck och sexuella våld som sker i samband med prostitution är något som förekommer mellan "vuxna som frivilligt gör upp om handeln” är absurt. Det är inte frivilligt. Många kvinnor och tjejer i prostitution är fattiga och ser inte något annat alternativ än att sälja sina kroppar.
Att leva i prostitution är inte något lyxliv likt det som framställs i filmen Pretty Woman. Prostitution är en mångmiljardindustri där kvinnor och tjejer utsätts för våld och förtryck.
Det finns inga bevis för att kriminalisering av sexköp har lett till ytterligare faror för kvinnor som arbetar i prostitution. Tvärtom har flera länder, som Norge, Island och Frankrike, tagit över denna svenska modell.
Peter Singer jämför prostitution med homosexualitet och bruk av lättare narkotika. I hans resonemang finns också en underton av att motstånd mot prostitution är moralistiskt och verklighetsfrånvänt, av att vi som käftar emot är sexualnojande och frigida feminister som inte begriper att det behövs ett utbud av sextjänster som går att köpa för den som inte kan få sig ett nyp på annat sätt.

Resonemanget innehåller flera hisnande vurpor, framför allt denna:
För att med rak rygg kunna hävda att det är ok att köpa sig en prostituerad kvinna måste man bortse ifrån att man via pengar tar sig förbi en annan människas makt över sitt eget underliv. Att jämföra det med den självklara rätten att älska en människa av samma kön är ett fascinerande exempel på tondövhet för andras villkor.
Det är en stor skillnad på att ligga med den man väljer av lust och på att låta en annan köpa sig rätten att utnyttja ens kön.
Peter Singer ger sig också på en marknadsanalys om tillgång och efterfrågan. Jo, det kommer säkert alltid att finnas någon som är beredd att betala pengar för att få ligga, men ska inte enligt samma logik också barn tillhandahållas för pedofiler som kan betala, hus att elda upp för pyromaner eller ett statligt finansierat zoo där den som vill sätta på djur kan köpa sig en stunds tillfredsställelse?
Roks har arbetat med prostitutionsfrågan i 32 år. Vi vet att prostitution objektifierar, avhumaniserar och exploaterar kvinnor, tjejer och barn. Det finns också otäckt tydlig statistik som visar hur prostitutionens offer mår.
Den amerikanska psykologen och forskaren Melissa Farley, känd för sin forskning om människohandel och sexuellt utnyttjande, gjorde 2008 en studie i nio länder där hon intervjuade 854 personer som var eller nyligen hade varit i prostitution. Hon fann att:
· 71 procent hade utsatts för fysiskt våld.
· 63 procent hade utsatts för våldtäkt.
· 89 procent uppgav att de ville ta sig ur livet i prostitution, men inte hittade andra sätt att försörja sig på.
· 75 procent hade varit hemlösa någon gång i sitt liv.
· 68 procent hade symptom på posttraumatisk stress.
Om Peter Singer anser att denna statistik talar till prostitutionens fördel kan man fråga sig om han skulle tycka att det vore en bra idé för hans egen dotter, hustru, mamma, väninna, syster eller för den delen honom själv att prostituera sig. Hur många lager marknadsekonomiskt, filosofiskt eller förment progressivt smink man än lägger på ämnet förblir kärnfrågan:

Ska man ha rätten att köpa sig en annan människas kön?
Svaret är i Roks värld självklart nej.
Zozan Inci