Cissi Wallin får Roks utmärkelse Årets kvinnogärning

Cissi Wallin får Roks utmärkelse Årets kvinnogärning 2017

Varje år delar Roks ut utmärkelsen Årets Kvinnogärning på Internationella kvinnodagen. Utmärkelsen går till ”någon som genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att mäns våld mot kvinnor lyfts fram i ljuset och visat att denna verklighet, som alltför många kvinnor lever i, också går att förändra”.

Utmärkelsen för 2017 går till journalisten Cissi Wallin. I motiveringen skriver Roks styrelse:

”Cissi Wallin inledde #metoo-rörelsen i Sverige och har med sin utlämnande berättelse brutit tystnaden, tagit bort skuld- och skamstämpeln och vänt blicken mot förövaren. Cissi belönas för att hon genom sitt mod banat vägen för många tjejer och kvinnor att orka och våga berätta om vad de utsatts för av pojkar och män.

Den starka kraften i #metoo-rörelsen inger hopp. Genom att vi vågar prata om det sexualiserade våldet som många tjejer och kvinnor utsätts för överallt i sin vardag; i skolan, på jobbet och i hemmet, kan vi tillsammans bryta könsmaktsordningen som råder i samhället. I egenskap av framgångsrik medieprofil, uppskattad frilansskribent och medmänniska, valde Cissi att berätta och har därigenom gjort en enorm insats för många tjejer och kvinnor och visat att det går att förändra.”

- Jag är hedrad och glad över utmärkelsen, säger Cissi Wallin.

Hon ser sig själv som aktivist och har varit feminist länge. Ändå krävdes både en och två knuffar för att hon skulle ta steget och gå ut och berätta om den våldtäkt hon utsatts för - och även namnge sin förövare.

Mormor gav en knuff

En av knuffarna fick hon när hon var i Toronto och hälsade på sin mormor.

- Vi pratade om allt. Hon vet vad jag blivit utsatt för och hon var ledsen över det. Men jag fick en speciell kraft av att inse att alla kvinnor i min släkt blivit utsatta. Jag ville helt enkelt göra något medan min mormor fortfarande levde, för att visa henne att vi som är unga nu kan skapa förändring.

Den andra knuffen kom när #metoo startade i oktober.

- Jag var i USA när Weinstein avslöjades. Det var väldigt starkt att uppleva. Jag satt och skrev när jag såg nyhetsflasharna och blev helt fast i händelsen. Jag blev stärkt av att se så många träda fram, och fick en känsla att det var rätt tillfälle nu, det var en liten knuff. Jag kunde använda min egen berättelse för att belysa något större.

Har mycket stöd omkring sig

Även om det krävdes ett mod att ställa sig upp och berätta sin historia och namnge sin förövare så hade Cissi ett tryggt nätverk runt sig.

- Jag är mycket tryggare nu än då när jag utsattes för så många år sedan. Allt handlar ju om vilken position man har. Många vågar inte på grund av rädsla att mista jobbet till exempel. Men jag kände att nu har jag ett tryggt sammanhang och en privilegierad position, och därför kunde jag berätta.

För Cissi själv har #metoo inneburit en känsla av att ta tillbaka makten.

- Tidigare har jag varit tvungen att gå omvägar, jag har exempelvis undvikit mataffären som jag hade hört att min förövare brukar handla i. Även jag, som feminist, har ju varit hjärntvättad med samhällets värderingar och jag har också varit tvungen att jobba hårt för att skaka av mig känslor av skuld och skam.

Tystnadskulturen är bruten

Cissi poängterar också behovet av bra nätverk och styrkan som hon ser i de olika facebook-grupper som skapats.

- Vi ska inte bära sådant här själva. Det är viktigt att hitta andra att söka stöd i, exempelvis #allavi. Där har det utvecklats nätverk som, utan att tveka, slutit upp kring utsatta kvinnor.

För Cissi är styrkan i metoo att det ger upprättelse till kvinnor och tjejer, även när männen inte döms.

- Det handlar om att det inte är jag som ska känna skuld och skam. Jag har inte gjort något fel!

Men nu efter metoo ser Cissi ljust på framtiden. 

- Nu har tystnadskulturen brutits. Det finns verkligen ett före och ett efter, eller som Eva Röse sa ”det finns ingen väg tillbaka in i mörkret”!

Foto: Severus Tenenbaum

Fakta/ Cissi Wallin

Cissi Wallin är skribent och frilansjournalist. Hon är krönikör i tidningen Metro, har podden ”Penntricket” ihop med Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg samt är snart aktuell med ett SVT-program om #metoo och aborträtt i Polen. Dessutom har hon nyligen varit med och grundat Min upprättelse där hon bland annat arbetar med att utbilda företag i frågan.

Utmärkelsen offentliggörs den 8 mars på Internationella kvinnodagen 2018.

Tidigare pristagare:

2016 – Katarina Wennstam

2015 – Zara Larsson

2014 – Parvin Ardalan

2013 – ”Nora” i P1-dokumentären Den fastspända flickan

2012 – Margot Wallström

2011 – Johanna Koljonen

2010 – Maria Sveland

2009 – Eva-Britt Svensson

2008 – Jenny Westerstrand

2007 – Monica Dahlström-Lannes

2006 – Madeleine Leijonhufvud

2005 – Nahid Persson

2004 – Maria Eriksson

2003 – Margareta Winberg

2002 – Marianne Eriksson

2001 – Slagen Dam: Eva Lundgren, Gun Heimer, Jenny Westerstrand, Anne Marie Kalliokoski

2000 – Alexa Wolff

1999 – Anita Gradin