Aktiviteter 8 mars 2019

Det är inte bara jourrörelsen som uppmärksammar den 8 mars, utan allt i från fackförbund och politiska partier till skolor och affärer håller olika arrangemang. Många kvinnojourer och tjejjourer väljer att se dagen som en röd dag och håller årsmöte eller ordnar fest. Andra är aktiva i sociala medier och syns på olika sätt i demonstrationståg eller föreläsningar runtom i landet, och många håller i egna arrangemang under dagen.

Här är några exempel på vad som händer på jourerna den 8 mars 2019.


 

Kvinnojouren och tjejjouren Olivia, Alingsås

Kvinnojouren och tjejjouren Olivia firar internationella kvinnodagen med föreläsning av författaren Charlotta Von Zweigbergk. På kvällen blir det fest tillsammans med andra feminister, kvinnoföreningar och Alingsås kommun.

Från och med onsdag den 6 mars och en vecka framåt visas fotoutställningen Just Woman av Cornelia Schmidt på Alingsås museum.

 

Avesta kvinnojour och MOA, Tjejjouren Avesta

På Bergslagsteatern kommer volontärer från kvinno- och tjejjouren finnas tillgängliga mellan klockan 16.00 och 20.00 för de som vill prata. Kl 18 föreläser juristen Sara Stille, aktuell med Bära leggings i januari, en självbiografi om sina egna upplevelser av våld.

Fina priser lottas ut under kvällen.

 

Kvinnojouren Borlänge och Tjejjouren Dalia, Borlänge

I Borlänge står ett kvinnoseparatistiskt event under temat "Frigörelse i systerskap" på programmet i år. Under kvällen bjuds på feministisk föreläsning, musik, feministisk marknad, poesi, god mat och kreativa möjligheter. En kväll för alla som identifierar sig som kvinna eller tjej.

Medverkande: Jessica Hallbäck, Dafne Andas, Annelie & Kompani, Mickaela, Alexandra, Ellinor.

Plats: Wasabryggeriet. Tid: 17.15-21.00. Fri entré.

 

Kvinnojouren och tjejjouren, Botkyrka

Botkyrka Kvinno -och Tjejjour kommer stå i kommunens olika centrum för att dela ut sitt eget nyproducerade informationsmaterial och för att samtala om internationella kvinnodagen. Samma sak gjordes inför den 25 november, FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor, och gav positiv respons från allmänheten.  

 

Kvinnojouren Maggan, Degerfors och Karlskoga

Kvinnojouren Maggan kommer uppmärksamma internationella kvinnodagen med en fackelmanifestation och ett tal för att uppmärksamma kvinnor i världen.

 

Kvinnojouren Maria, Gislaved

Kvinnojouren Maria firar Internationella kvinnodagen med två föreläsningar redan onsdag den 6 mars och torsdag den 7 mars. Föreläsningarna är gratis och alla besökare bjuds på tilltugg.

 

Haninge Kvinnojour, Haninge

Haninge Kvinnojour firar med stor feministfest. Gudrun Schyman invigningstalar, det blir workshop om kroppsspråk med Snövit, teater om huvudhår och kroppshår med MPAC, feministisk rootrock med Among Lynx och Sånger om mänskliga rättigheter av Johanna E Martell. Fri entré till alla aktiviteter, men biljett krävs till konserten med Among Lynx.

Plats: Haninge kulturhus kl 17-21

 

Kvinnojouren Duvkulla, Hagfors/Munkfors

Kvinnojouren Duvkulla, Hagfors/Munkfors deltar med egen utställning om våldet mot kvinnor i samarbete med att ABF har Öppet hus och visar " Cause of deaths - women”.

 

Hedemora kvinnojour

Hedemora kvinnojour anordnar en “blåljusmanifestation” för att tillsammans ta avstånd mot våld i nära relationer.  Caroline Högstedt från Roks talar. Räddningstjänst, polis och ambulans finns på plats. Manifestationen avslutas med att gemensamt tända maschaller för att sätta ljuset på det som sker i det tysta.

Plats: Stora torget, vid Rådhuset kl 17.

 

Karlstads kvinno- och tjejjour

I Karlstad blir det Systerskapsfest den 8-9 mars med föredrag, dansuppvisning, skrivarstuga och filmvisning.

Medverkar gör bland annat Mian Lodalen, Anna Lindman, Maria Rashidi och Tina Wilhelmsson.  

Arrangörer: Alla Kvinnors Hus och Karlstads kvinno- och tjejjour genom Nätverk Systerskap.

 

Kramfors kvinnojour

Biblioteket i Kramfors kommer att genomföra ett program med olika föreläsare

på biografen Royal mellan kl 15 och 17. Kvinnojouren kommer att finnas på plats i samband med föreläsningarna för att informera och svara på frågor om verksamheten.

 

Kvinnojouren Märta, Ljungby

I Ljungby firas Internationella Kvinnodagen med “Camilla försvann” som spelas av ADAS musikaliska teater från Göteborg. En föreställning om prostitution baserad på intervjuer, forskning och biografiska berättelser. Föreställningen är öppen för allmänheten.


Lycksele Roks

Kvinnojouren kommer att ha ett informationsbord på Medborgarhuset i Lyckelse och visa filmen "En kvinna bland män".

 

Motala kvinnojour

Under hela veckan arrangerar Motala kvinnojour  tillsammans med Motala för Jämställdhet olika arrangemang i Motala. Veckan inleds måndagen den 4 mars med paneldebatt med lokala politiker på temat jämställdhet med regeringens sex jämställdhetspolitiska delmål som bakgrund. Moderator är kvinnojourens ordförande Tina Olby. Jouren kommer att föreläsa om mäns våld mot kvinnor och kvinnojourens verksamhet på skolor och organisationer.

Arrangör: Motala för Jämställdhet, en grupp där Motala kvinnojour ingår tillsammans med kommunala verksamheter och ideella organisationer.

 

Kvinnojouren Norrköping

Kvinnojouren Norrköping delar ut broschyrer och bjuder på goda karameller i två av stadens köpcenter. En kvinnlig konstnär i stan, som ursprungligen kommer från Syrien, har illustrerat och utformat texten till en ny broschyr på arabiska som delas ut.

 

Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata, Norrköping

Den 6 mars besöker Tjejjouren Beata Lunnevad Folkhögskola för att tala om mäns våld mot kvinnor.

På Internationella kvinnodagen har Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata ett informationsbord på Linköpings stadsbibliotek, Ekholmens centrum och på Campus Valla på Linköpings universitet tillsammans med studentföreningen Genus, som arbetar för att främja jämställdhet på universitetet.

På kvällen bjuder Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata in till konserten Ett knippe kvinnokamp, där pengar samlas in till jouren och informerar om verksamheten.

 

Olofström Kvinnojour

8 mars kommer kvinnojouren stå på flera platser mellan 12-14, för att marknadsföra jourverksamheten och en ny kvinnogrupp i samarbete med socialförvaltningen, för kvinnor som upplevt våld i en nära relation.

Kvinnojouren finns även representerad i ett evenemang där historikern Gunnela Björk föreläser om sin kritikerrosade biografi om Kata Dalström (1858-1923), överklassflickan som blev agitator.

Efter föreläsningen bjuder arrangörerna på lättare förtäring, innan det blir dags för sång och musik i Katas fotspår. SKV:s musikgrupp bjuder på en musikalisk resa som tar vid där Kata Dahlström slutade. Fri entré.

 

Tyresö kvinno- och tjejjour

Tyresö kvinno- och tjejjour kommer stå i Tyresö centrum utanför ICA kvantum och Stora Coop Tyresö för att dela ut material och prata om båda jourernas verksamhet.

Tid: kl 14-17

 

Kvinnohuset Västerås

Föreningen Kvinnohuset i Västerås firar 40-årsjubileum i en hel vecka tillsammans med flera lokala aktörer. 4 mars öppnar en utställning om föreningens historia på Stadsbiblioteket som pågår hela veckan.

6 mars har Länsmuseet program på temat Fruntimmersonsdag.

8 mars är det Sopplunch, öppet hus, filmpremiär för en jubileumsfilm, workshop och föreställningen Den effektiva kvinnan. Haninge kulturhus 17- 21.

Veckan avslutas med ett samtal mellan verksamhetsledare Elin Hedén och Johanna Lundin från Equalate samt improviserad gestaltning av Teater X.

Insamling till förmån för skyddat boende i Kurdistan uppmärksammas.

 

Kvinnojouren Österlen

Kvinnojouren på Österlen inbjuder till en kvinnofest. Mycken glädje och ilska utlovas.

 

Kvinnojouren Österåker

Kvinnojouren Österåker går ihop med Yoga i Åkersberga och bjuder in medlemmar, både aktiva och stödmedlemmar, att delta i ett " Gongbad" på eftermiddagen den 8 mars. Gongen skapar ett meditativt tillstånd och djup avslappning för att komma åt blockerade känslor.

Ett tillfälle för att även försöka få nya medlemmar samt informera om kvinnojourens verksamhet.

Alla intäkter går till Kvinnojouren i Österåker och arbetet med kvinnor och barn.

 

Kvinnojouren Athena, Övertorneå

Kvinnojouren Athena kommer att delta i en föreläsning på Röda kvarn tillsammans med s-kvinnor i Övertorneå. Föreläsare för kvällen är Eine Johansson, flyktingbarnet som blev Sveriges förste polis.

Efter föreställningen bjuds det på fika på ABF.


 

Tjejjourerna

 

Tjejjouren Miriam, Arvika

Tjejjouren Miriam har följande program för 8:e mars.

10.00-14.00 Kom till Arvika Bibliotek för att mysa, prata om vad systerskap betyder, äta godis, kanske måla lite eller spela något spel.

13.00 Föredrag om Tjejjouren.

15.30-17.00 Workshop på temat Systerskap i samarbete med Arvika Konsthall och Studieförbundet Vuxenskolan. Vad är systerskap? Vad betyder det för oss? Och hur kan vi backa varandra?

Missa inte utställningen på Konsthallen om kvinnliga konstnärer.

Länk till evenemanget: https://www.facebook.com/events/309192326450033/   

 

Tjejjouren Eva kommer uppmärksamma dagen genom att visa en egenproducerad film.

 

Tjejjouren Eslöv kommer uppmärksamma Internationella kvinnodagen på Facebook och på Instagram.

 

Karlstads Tjejjour

Karlstads Tjejjour anordnar en manifestation för jämställdhet den 8 mars på Stora Torget med facklor och plakat. En hyllning till att kvinnlig rösträtt i Sverige fyller 100 år. Staden kommer även “tapetseras” med posters med illustrationer och feministiska budskap.

Samling kl 19 på Stora Torget. Det finns också en instagramkalender med feministiska tips.

https://www.facebook.com/events/1020968534758375/

 

Lycksele tjejjour kommer uppmärksamma Internationella kvinnodagen på Facebook och Instagram.

 

Stockholms tjejjour fortsätter att kasta ljus på frågan om brist på vård och behandling för tjejer och unga kvinnor som utvecklar PTSD/lever med trauma, som en konsekvens av sexuella övergrepp. Flera samarbetspartners kommer ha en demonstration angående detta den 8e mars, men det finns också en digital namninsamling för den som inte kan närvara men som vill visa sitt stöd för frågan.

https://www.skrivunder.com/for_battre_vard_for_sexuellt_utsatta

 

Tjejjouren Skogsrå, Sundsvall.

Kvällen den 8 mars bjuds alla intresserade in till en inspirerande kväll med musik och uppträdanden. Miriam Rain spelar modern konstmusik på bas, gitarr och vibrafon. Därefter uppträder These Heavy Clouds som bäst kan beskrivas som en värld full av pumpande bas, lesbiska kärleksförklaringar, strobbande lampor, ångest och flirtig stämning.

https://www.facebook.com/events/321866812017335/

 

Tjejjouren Madicken,Vimmerby

Tjejjouren Madicken kommer att uppmärksamma porren och dess konsekvenser under hela veckan. Ett inlägg läggs u på Instagram varje dag från 1 till 8 mars. Texter om beroende, forskning, vem som tittar på porr, hur porr påverkar sexualiteten och vad en kan göra för att få till en förändring.

 

Örebro tjejjour

För att uppmärksamma internationella kvinnodagen blir det extra öppet och ett tolvtimmars chattmaraton för andra året i rad. Chatten hålls öppen mellan kl 12-24.