Roks med på FN:s 61:a Kvinnokonvention i New York

Svenska Kyrkan i New York var fullsatt till sista bänk när Roks tillsammans med Unizon, Sveriges Kvinnolobby, Varken Hora eller Kuvad, Flickaplattformen med flera höll i ett seminarium med rubriken "Prostitution - inte ett yrke, inte ett val". Seminariet inleddes med filmen "Pornland", gjord av professorn i sociologi, Gail Dines, som även satt med i panelen. Att det finns en stark koppling mellan prostitution och pornografi känner inte alla till, och det är viktigt att den frågan lyfts, menade Gail Dines. Andra deltagare i panelen var bland andra Sveriges ambassadör mot trafficking, Per-Anders Sunesson, som betonade hur viktigt det är att man inte blandar ihop prostitution med vilket annat jobb som helst. Man ska därför aldrig använda uttrycket "sexarbetare" eftersom det är att normalisera modernt slaveri. 

FN:s Kvinnokonvention heter CSW och står för Commission on the Status of Women. Tämligen okänt i Sverige, men berömt i stora delar av världen. CSW är FN:s utan tvekan största kommission. Varje vår samlas cirka 6000 delegater, lejonparten kvinnor, på världskonferensen som pågår i två hela veckor i FN:s högkvarter för att gemensamt knåda fram ett policy dokument, så kallade slutsatser, som på olika sätt ska verka för och stärka kvinnors och flickors rättigheter i världen. Man ansvarar också för att följa upp dessa rättigheter i medlemsstaterna.

Varje land som är medlem i FN skickar en delegation som representerar landet. Den svenska delegationen består av jämställdhetsminister Åsa Regnér, riksdagspolitiker, politiska tjänstemän, organisationer som till exempel LO och Sveriges Kommuner och Landsting samt representanter från civilsamhället, till exempel Sveriges Kvinnolobby, Flickaplattformen och UN Women Nationell Kommitté Sverige.

Den svenska delegationen förhandlar tillsammans med de europeiska motsvarigheterna och här ställs Sveriges förhandlingsdiplomati på sin spets. För trots att Sverige är en del av EU skiljer sig de nordiska ländernas åsikter på en rad områden från till exempel länder i Sydeuropa, inte minst när det rör kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa, till exempel aborträtt.

En annan het potatis är prostitution där den ”svenska modellen”, som förbjuder sexköp men inte säljande av sexuella tjänster, anses oerhört progressiv och utmanande i mer konservativa länder. Även om Europa inte kommer att enas om sin syn på kriminalisering av sexköp nu, gör Sverige vad man kan för att påverka världens olika regeringar och organisationer i FN. Bland annat arrangerade Sverige tillsammans med Frankrike och antiprostitutionsorganisationen CAP International ett sidoevenemang om sexköp och trafficking. Åsa Regnér och Frankrikes jämställdhetsminister Laurence Rossignol berättade om erfarenheterna av de respektive ländernas sexköpslagar som är tämligen unika i världen. Åsa Regnér höll även ett anförande i säkerhetsrådet där hon fokuserade på den svenska sexköpslagen.