Debatt: Att männen frias gör mig förbannad

Fredagen den 14 augusti 2015 vid ettiden på natten flyr en kvinna från en lägenhet i Ludvika genom att hoppa ut genom ett fönster. Hon har precis blivit utsatt för en grov gruppvåldtäkt då hon blivit nedkastad på ett golv, utsatt för rått våld, slagen i ansiktet, fått ansiktet övertäckt och blivit fasthållen – medan minst tre av de åtta männen i lägenheten våldtagit henne. 

Endast en av männen har dömts för grov våldtäkt och två frikändes redan i tingsrätten. Övriga fem dömdes i både tingsrätten och hovrätten för underlåtelse att avslöja den grova våldtäkten. Men den domen river nu Högsta domstolen upp i ett prejudicerande mål. De fem männen frias även på den här punkten. 

Domen är tydlig: alla åtta männen var där och att de var medvetna om att kvinnan blev utsatt för övergreppen. Högsta domstolen slår även fast att om bara någon av männen hade agerat så kunde våldtäkten ha avbrutits. Trots det går männen fria. Varför? Jo, därför att om någon hade ringt polisen så hade det funnits risk att han samtidigt blev misstänkt själv. Detta riskerar att bidra till att män i liknande situationer alltid kan slippa ta ansvar, genom att skylla på sin egen rädsla. 

Att inte avslöja en våldtäkt eller grov våldtäkt är nämligen ett brott, och när våra politiker kriminaliserade denna underlåtelse handlade det om att kunna utdela ansvar vid exempelvis just gruppvåldtäkter. Vi anser att denna dom nu sätter den lagen ur spel. 

Roks är förbannade över det domslut som Högsta domstolen fattat och hur de har valt att tolk lagen. Högsta domstolen sänder ut budskapet att mäns rätt att skydda sig själv mot eventuella misstankar ska få väga tyngre än kvinnors och tjejers rätt att slippa hot, våld och våldtäkt. 

En allvarlig konsekvens av domen blir att kvinnors och tjejers tillit till rättssystemet försvagas och att många som blivit våldtagna inte kommer att våga anmäla. 

Domen försvagar kvinnors och tjejers rättsliga ställning i sexualbrott och ger för handen att män i grupp befrias från det anmälningsansvar som ålagts dem genom lag. 

 

Zozan Inci

Ordförande Roks

Publicerat på Expressen Debatt 20 juni 2017