Ja till jämställdhetsmyndighet!

Regeringen meddelar idag att man inrättar en jämställdhetsmyndighet och satsar samtidigt 400 nya miljoner på att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Roks tar med stor glädje och tillfredställelse emot beskedet.

– Roks har varit med i arbetet sedan Jämställdhetsutredningen tillsattes och som överlämnades till Åsa Regnér i oktober 2015. Det blev som vi önskade, en ny myndighet med fokus på jämställdhetsfrågor, säger Roks ordförande Zozan Inci.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér presenterade idag en ny regeringsstrategi för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin kommer att omfatta totalt 900 miljoner kronor. 500 miljoner kronor används redan idag, bla av Sveriges kvinno- och tjejjourer som tar emot kvinnor som behöver stöd, hjälp och skyddade boenden. Ytterligare 400 miljoner tillkommer i nya medel som ska användas till en jämställdhetsmyndighet. Insatserna ska bla rikta in sig på att informera män och pojkar om jämställdhet, bekämpa våld i hederns namn, prostitution och människohandel.

– Regeringen har förstått vikten av att också arbeta förebyggande, något som Roks ägnat sig åt de senaste 32 åren. Det är mycket bra att våra kvinno- och tjejjourer nu får hjälp med detta viktiga arbete. Det visar att regeringen tar detta stora samhällsproblem på allvar och satsar på en myndighet som tar ett samlat nationellt grepp, fortsätter Zozan Inci.

En jämställdhetsmyndighet behövs för att garantera att politiska prioriteringar får genomslag så att arbetet för ett jämställt samhälle kan bli mer strategiskt och effektivt.

– Åsa Regnér säger att regeringens feministiska politik ska göra ett tydligt avtryck och skillnad i människors liv. Vi på Roks kan inte annat än hålla med och instämmer i att en jämställdhetsmyndighet är ett viktigt steg på vägen, avslutar Zozan Inci.

Pressekreterare Roks

Colette van Luik

Telefon: 08 442 99 30

Mobil: 070 718 83 43

colette.van_luik@roks.se