Aktuellt: Barn på skyddade boenden ska få stärkt rättslig status

Regeringen kallade till mötet med anledning av den nyligen beslutade strategin för att bekämpa och motverka mäns våld mot kvinnor. Sammankomsten var en uppföljning av det möte som hölls under Almedalsveckan tidigare i år. Deltog gjorde representanter för Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten tillsammans med representanter från kvinnoförbund, kvinnoorganisationer och brottsofferjourer.

– Roks kvinno- och tjejjourer välkomnar initiativet till en utredning från regeringen. Barn på skyddade boenden är en extra utsatt grupp som vars rättsliga status behöver stärkas på alla sätt. Utifrån Roks kvinnojourers erfarenhet kan vi konstatera att många av de barn som bevittnat våld eller själva blivit utsatta för våld är i behov av professionell hjälp, t ex BUP, kuratorer, psykologer. Vi vet också att om barnen inte får professionell hjälp är risken stor att de själva utvecklar destruktiva beteenden. Det är inte heller ovanligt att små pojkar som kommer till våra skyddade boenden imiterar pappans destruktiva beteende. Idag vet vi att många barn inte får den hjälp och det stöd som de behöver. För att vi ska kunna jobba förebyggande är det därför ytterst viktigt att vi jobbar med barnen innan det blir sent, säger Zozan Inci, Roks ordförande.. 

– Kvinnojourernas yttersta ansvar är att vara ett stöd i den process som kvinnan och barnen befinner sig i. Våra kvinnojourer och tjejjourer gör sitt yttersta för att bidra med trygghet och säkerhet till kvinnorna och barnen, fortsätter Zozan Inci.

− För mig och för oss som är här är det här en väldigt viktig dag. Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem och jämställdhetsproblem, inte bara i Sverige utan också globalt. Internationella dagen mot våld mot kvinnor erbjuder ett unikt tillfälle att lyfta den här frågan på agendan, vilken påverkar många flickor och kvinnor världen över dagligen, inledde jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Regeringens ambition med strategin och de insatser som föreslås är att verka för en omorientering i arbetet, från ett reaktivt till ett proaktivt förhållningssätt, och att främja utvecklingen av effektiva åtgärder för att förhindra både att våld utövas och att våld upprepas. Dessutom flyttas fokus från offer till förövare, från kvinnorna till männen.

− Mitt ansvarsområde i det här arbetet är de rättsliga delarna. Jag vill också bidra till att sätta ett tydligare fokus på männen, bland annat genom att tala om dessa frågor i sammanhang där det kanske inte förväntas, sa inrikesminister Anders Ygeman.

− En intensifiering av arbetet med att förebygga brott ska komplettera det vi redan gör med att bemöta utsatta och stärka lagstiftningen. Strategin sätter också fokus på hedersrelaterat våld, vilket ska kartläggas eftersom vi behöver få en uppdaterad bild. Vi kommer också att införa åtgärder som ska motverka sexköp och människohandel, fortsatte Åsa Regnér.

Jämställdhetsministern poängterade vikten av att arbeta med frågor om makt och inflytande i det förebyggande arbetet:

− I väldigt många av de berättelserna jag har lyssnat till har det ännu inte börjat handla om våld. Det handlar om makt och inflytande. Om man inte känner att man kan sätta sig på ett fik om man vill, då har man inte makt och inflytande över sitt eget liv. Det är otroligt viktigt att angripa problemet från det hållet.

− Regeringens ambition är att strategin och arbetet utifrån den ska vara så relevant som möjligt. Därför är dialogen med er och andra aktörer inom området så väldigt viktig och jag är mycket glad för förtroendet ni visar den här produkten. Den ska förbättra människors liv. Män och kvinnor måste hjälpas åt. Vi måste komma överens om i samhället att våldet ska upphöra och jag och regeringen kommer att göra allt för att det ska ske, sa Åsa Regnér.

Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och inrikesminister Anders Ygeman presenterade vid efterföljande pressträff Fredrik Lundh Sammeli, som regeringens särskilda utredare med uppdrag att föreslå åtgärder för att stärka barns rättsliga status för barn som vistas i skyddat boende. Antalet barn som befinner sig i skyddat boende är fler än antalet kvinnor, cirka 2200 varje år.

− Skyddet för utsatta barn behöver stärkas. Det gäller framför allt barn som har utsatts för, eller bevittnat våld. Många barn vistas långa tider på skyddat boende, men deras rättsliga ställning är oklar. Vi vet till exempel att deras skolgång kan bli lidande. Regeringens strategi för att motverka mäns våld mot kvinnor innehåller förebyggande insatser som innebär en ökad trygghet även för barnen, sa Åsa Regnér.

Utredningen är efterlängtad och handlar om den rättsliga statusen för barnen och vilken kvalitet de boende har för barnen.

− Det känns väldigt roligt att få det här uppdraget av en feministisk regering som vill göra barnkonventionen till lag. Det här är ett område där barnets rättigheter behöver stärkas, kommenterade Fredrik Lundh Sammeli.

Uppdraget startar omgående och ska redovisas senast den 31 december 2017.