Foto: Julia Lindemalm

Vad gör kvinno- och tjejjourerna på 8 mars?

En dag för firande, festande, demonstrerade eller för att umgås med sina joursystrar. Många kvinnojourer och tjejjourer uppmärksammar förstås den internationella kvinnodagen.

I Sala firar kvinnojouren 30 år med stor fest. I Borlänge, Ljusdal och Hagfors visas Roks film Vi som överlevde, om våld mot äldre kvinnor. I Malmö fortsätter tjejjouren dagen efter 8 mars med brunch, filmvisning och föreläsningar, och Uppsala tjejjour bjuder till fackeltåg under parollen ”Vi brinner för tjejers rättigheter”.

Kort sagt, det är full aktivitet på landets kvinnojourer och tjejjourer den 8 mars. Samtidigt deltar en delegation från Roks på kvinnokommissionen i New York, med hela världens kvinnorörelse samlad. De bloggar för fullt på Roksbloggen om vad som händer där.

Internationella kvinnodagen har firats sedan 1910, då den instiftades av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. Sedan 1977 finns en FN-resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

Det här händer på kvinno- och tjejjourerna den 8 mars:

Tjejjouren i Umeå samarrangerar feministfestivalen den 8-10 mars. Den 8 mars arrangerar jouren en demonstration genom centrala Umeå som avslutas vid Hamnmagasinet vid älven. Där kommer det serveras mat och kvinnor kommer att tala, sjunga, läsa upp dikter mm. Det blir också spelningar, dansuppvisning, improvisationsteater och disco.

Kvinnojouren Sala firar 30-årsjubileummed fest för nuvarande och gamla medlemmar. Firandet tjuvstartar torsdag den 7 mars med att stå-uppkomikern och författaren Zinath Pirzadhe showar på temat feminism.

Uppsala Kvinnojour är ute på staden och gratulerar folk på internationella kvinnodagen och bjuder på karameller. På lördag den 9 mars samarbetar jouren med MR-nätverket (mänskliga rättigheter) och tillsammans parallell seminarium på Hotell Clarion. Åsa från Uppsala kvinnojour invigningstalar och sedan har de en utställning om mördade kvinnor, ”Kvinnors rätt till liv”, stående i hotellobbyn hela dagen.

Kvinnohuset Västerås har öppet hus från kl 17 med möjlighet att äta soppa, fika och umgås i största 8:e marsanda. Besök av Maria af Malmborg som är skådespelare och kommer att läsa texter av kvinnor med aningen humoristiska undertoner.

Kvinnojouren Duvkullan Hagfors/ Munkfors har torsdag den 7 mars i samarbete med tjejjouren ReAgera och ABF redovisning av ett projektarbete (av en elev på Barn- och fritidsprogrammet) om Våld mot äldre kvinnor baserat på Roks material och visning av filmen " Vi som överlevde".

Kvinnojouren Viljan, Ljusdal, bjuder till föreläsning med Wiveca Holst om våld mot äldre kvinnor, med rubriken ”Våldet tar inte pension”. Föreläsningen kommer att ges en gång på dagen och en på kvällen.

Kvinnojouren Borlänge-Säter kommer att visa filmen ”Vi som överlevde. Om våld mot äldre kvinnor” med efterföljande samtal och fika i filmsalen på Galaxen i Borlänge.
Dessutom finns Borlängejouren på Högskolan på SFI, Svenska för invandrare, måndag, onsdag och fredag kl 9-13, och sprider information, svarar på frågor och visar machofabriken.

Kvinnojouren i Motala inleder firandet den 7 mars med internationell buffékväll för stödsökande kvinnor och barn.
Den 8 mars blir det sopplunch för jourens kvinnliga nätverk såsom socialhandläggare, poliser, politiker och lärare. Då kommer Motalajouren att framföra de stödsökandes åsikter om vad de tycker att jouren har stöttat dem med och vad de hade gjort om kvinnojouren inte fanns. Kvinnorna har själva fått fylla i “pratbubblor” med sina åsikter som de sätter upp på kvinnosiluetter så besökarna kan läsa dessa.

Kvinnojouren i Lycksele har öppet hus och bjuder på våfflor och information.

Botkyrka kvinno- och tjejjour medarrangerar 8 marsfirandet i Botkyrka-Salem, där bland andra Helin Güler Gül och Amineh Kakabaveh medverkar och berättar om internationella kvinnodagen. Kl 17.30-19.30, Bocentrum, Odens väg 17 i Norsborg.

Tjejjouren i Malmö arrangerar en brunch på lördag den 9 mars på Garaget. Där bjuds på kortfilmsvisning med filmer från bla. Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, konsert med Sofia Gabinus & Linda Radak, sång med Malmö Feministiska Kör och föreläsning med Kerstin Sandell. Kl 11 öppnar brunchen och kl 12 sätter programmet igång.
Länk: http://www.facebook.com/events/139321196234844/?ref=ts&fref=ts

Uppsala tjejjour arrangerar fackeltåg på kvällen den 8 mars under parollen ”Vi brinner för tjejers rättigheter! Manifestation mot sexuella övergrepp”.

Alla Kvinnors Hus i Karlstad är medarrangör för Karlstads Systerskapsfestival som pågår den 5-10 mars. Bland annat släpps boken Skulden är inte min, en antologi där 15 värmländskor har samlat texter om feminism, systerskap och att vägra skuldbeläggas. Läs mer här: http://systerskap.tk/

Kvinnohuset i Örebro medverkar tillsammans med Örebro Tjejjour på systerskapsfestivalen i Örebro med samtal och informationsbord om aktivism, på temat ”What Can I Do? Plenty, Sister!”. De finns på Kulturhuset kl 10-15 lördag den 9 mars.

Kvinnojouren Maria, Gislaved, har bildutställning 1-10 mars i Folkets Hus, och den 7 mars kl 19 är det filmvisning och föredrag av Kerstin Weigl, journalist på Aftonbladet, om projektet Cause of Death: Woman.

Tjejjouren Beata, Linköping, kommer att finnas på Elsas Hus tillsammans med RSFU under eftermiddag och kväll. Tjejjouren ska bland annat stå på scenen och prata om mödradödligheten, mingla runt och sjunga feministiska kampsånger.

Kvinnojouren i Ludvika-Smedjebacken medarrangerar en stor kvinnofest där de informerar om sitt arbete, hyllar kvinnor med textuppläsning och bjuder på dansuppvisning. I ABF-huset kl 15-20.