Roks står bakom nej till surrogatmödraskap

Nu lanserar Sveriges Kvinnolobby en hemsida för feministiskt nej till surrogatmödraskap. Roks är en av organisationerna bakom uppropet.

Roks står bakom Sveriges Kvinnolobbys initiativ, som följer EU-parlamentets resolution från april 2011. Där konstateras att surrogatmödraskap är ett utnyttjande av kvinnans kropp och hennes reproduktiva organ.

Frågan är brännande aktuell eftersom Socialutskottet i riksdagen i dag, tisdag den 13 mars, väntas ta beslut om att utreda möjligheten att tillåta surrogatmödraskap i Sverige.

– Europaparlamentet har uppmanat EU-länderna att erkänna det allvarliga problemet med surrogatmödraskap. Vi hoppas självklart att Sverige kommer att göra just det om man beslutar att utreda frågan. Forskning visar också att i länder där man tillåter surrogatmödraskap öppnar det upp för svarthandel med barn och kvinnokroppar, säger Roks ordförande Angela Beausang.

Läs pressmeddelandet från Sveriges Kvinnolobby här, och besök hemsidan Nej till surrogat för att läsa mer om de argument mot surrogatmödraskap som Roks ställt sig bakom.