Foto: Frida Ekman.

Idébanken - vad händer på jourerna?

Kvinno- och tjejjouren Pärlan i Älvsbyn ordnar en föreläsning med Helena Berggren, författare till "Jag längtar någonstans... men jag vet inte vart", en handbok för kvinnor som utsatts för våld och hot i nära relation. Företag ställer upp och sponsrar med två gratisbussar från Piteå och Arvidsjaur, och jouren räknar med att fylla hela biosalongen i Älvsbyn.

Under hösten har Stockholms tjejjour en kreativ verkstad, Systerligt skapande.Under handledning av konstnärer i en trygg miljö med feministisk grund och möjlighet att dela tankar och känslor som uppstår välkomnas tjejer mellan 13 och 20 år att skapa tillsammans.

Karin Svensson och Kristina Westman från Olofströms kvinno- och tjejjour ska i september cykla 189 mil, från Umeå till Olofström. Det är en mil för varje kvinna som blivit mördad av sin man (eller exman) på 2000-talet. På vägen söderut kommer de att hälsa på andra kvinno- och tjejjourer och genomföra manifestationer tillsammans med dem för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Lyssna till en radiointervju med Karin och Kristina här. Följ deras resa på 189mil.wordpress.com.

Stockholms tjejjour, Tjejjouren i Malmö och Sollentuna tjejjour Indra driver just nu kampanjen Jag är inget lammkött, med syfte att väcka debatt kring sexuella trakasserier i skolan, sexuell objektifiering av tjejer, och skolans ansvar för vad som händer på nätet.

Stockholms tjejjour och Sollentuna tjejjour Indra håller också aktionen Var är våldtäktsförövarna? den 15 september i Stockholm. Syftet är att jobba för en attitydförändring så att fokus och ansvar hamnar hos förövaren.

Karlstads Tjejjour medverkade under festivalen Putte i parken i Karlstad. De hade ett tält på området där tjejer fick komma och hänga, sova över eller låna torra kläder.

Kvinnojouren i Borlänge fanns på plats på festivalområdet på Peace & Love. Deras tält hade ungefär 300 besökare per dygn, skriver dt.se.

I augusti ordnar Stockholms tjejjour sommarläger för tjejer, tillsammans med två andra tjejjourer. Läs mer här.

Tidigare i år anordnade fyra av landets tjejjourer, däribland Stockholms tjejjour, ett mycket lyckat vinterläger i Säfsen för tjejer. Här berättar en av tjejerna som var med om lägret.

Tjejjouren Beata i Linköping har haft tjejjoursvecka. Jouren har varit på stan och informerat om sin verksamhet, haft en stor affischkampanj, och haft sin msn-chatt öppen varje dag. Veckan avslutades med en samverkansdag tillsammans med Tjejjouren i Norrköping och även Tjejjouren från Katrineholm på lördag. Detta finansieras delvis med medel från ÖKL (Östergötlands kvinnors-och tjejjourers länsförbund).

Tjejjouren i Norrköping fortsätter Projekt Cajsa som startade förra året. Projektet uppmärksammar frågor om attityder och värderingar kring våldtäkt. Tjejjouren kommer ut till skolor och möter pedagoger med en teaterföreställning och diskussion kring dessa frågor och hur skolor kan arbeta med detta tema. Projektet arrangerar även tjejkvällar för tjejer i högstadie- och gymnasieålder.
Vägledande frågor i projektet är: Vad är en våldtäkt? Hur går pratat i lärarrummet när en tjej blivit antastad på en skoltoalett? Hur kan skolor arbeta med attityder och värderingar kring vad okej sex är?

Kvinno- och tjejjouren ADA i Göteborg har inlett ett samarbete med Agoodshirt som säljer specialdesignade t-shirts till förmån för idéburna organisationer.
I maj lanserades en kollektion för ADA, efter en tävling där t-shirttrycket på ADAs t-shirts röstats fram. Men information om tävlingen och samarbetet finns här.

Tjejjouren Ronja i Västerås anordnar tjejcaféer den första måndagen i månaden under hela året förutom januari, juli och augusti. Tjejer i alla åldrar är välkomna!

13 kvinnor från Kvinnojouren Olivia i Alingsås reste till Brasilien på studieresa i början av mars.

Kvinnojouren BlåklockFoto: Julia Lindemalman i Gävle samarbetar sedan tidigare med Masimanyane Women's Support Center i Sydafrika. I januari besökte fyra jourkvinnor från Gävle centret, och träffade flera olika kvinnoorganisationer i regionen. Genom utbytet med Blåklockan får Masimanyane ekonomiskt stöd från SIDA. De närmaste två åren kommer jourkvinnorna i Gävle att resa tillbaka till Sydafrika två gånger, och kvinnor från centret kommer också att besöka Gävle.

Tjejjouren i Lund kommer under våren bjuda in till två systerskapscaféer, det vill säga caféer som riktar sig till tjejer och kvinnor. Under den första av träffarna kommer Anorexia bulimikontakt att hålla i en workshop med titeln Body talk. Den handlar om självkänsla, kroppsideal och ordets makt och ska verka förebyggande för att undvika ätstörningar. Den 9/2 kommer Gudrun Schyman för att hålla en föreläsning om feminism. Jouren arbetar med ”Projekt Womance” som syftar till att skapa och bibehålla en större mångfald i jouren, både bland joursystrar och stödsökande.

Alla Kvinnors Hus i Karlstad under våren firades att det är 30 år sedan jouren bildades. Den 31 mars bjöd jouren in till jubileum med föreläsningar. Jouren samordnade även en Mitt-ibland-oss-konferens den 16 Mars, i år på temat maktlekar. I samband med den 8 mars samarrangerade jouren dessutom Festival för Systerskap.

Den 8 mars bjöd Kvinnojouren Viljan tillsammans med Ljusdals BOJ in till föreläsning med Ersta fristad, en del av Ersta diakoni. Föreläsningens tema var traumabearbetning för kvinnor/barn som bevittnat/utsatts för våld. Den 24 april bjöd kvinnojouren – även den här gången i samarbete med Ljusdals BOJ - in till föreläsning av Lena Stenberg som är ägare av kvinnohemmet Rosen. 

Den 11 januari arrangerade Piteå kvinnojourförening en föreläsning med rubriken: ”Varför mördar man sin dotter”, under vilken Nima Dervish pratade om hedersrelaterat våld.

Tjejjouren Hjärtrud i Enköping gick i januari ut med ett pressemddelande där de förklarade det ökade trycket på jouren från tjejer med incestproblematik. Pressmeddelandet fick stor respons i medierna.

Lycksele Kvinnojour är med i samverkansgruppen "Vårdkedjan", som består av representanter från olika myndigheter och ideella föreningar som möter utsatta kvinnor och barn. Under våren kommer representanter från Vårdkedjan medverka på en konferens som kommer ta upp problemet Fruimport.

Stockholms Tjejjour har även bjudit in till en heldagskonferens om tjejer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Utbildningen riktade sig för alla som arbetar med unga och/eller vill lära sig mer om tjejer med ADHD och Aspergers syndrom. Läs mer här. I januari startades också tjejjourens stödgrupp för tjejer som har utsatts för sexuella övergrepp i hemmet. Läs mer om stödgruppen här.

Uppsala kvinnojour har tillsammans med Mansnätverket för kvinnofrid under hösten 2011 genomfört projektet "God granne". Reklamskyltar har satts upp i stadsbussarna med uppmaningen "Stoppa våldet mot kvinnor i hemmen". Samtidigt har informationsbroschyren "God Granne" skickats ut till 68 000 hushåll i regionen. Läs mer på www.godgranne.se. Se även inslaget som TV4 gjorde om projektet.

Tipsa kansliet om vad som händer på Din jour! Mejla pressekreteraren på adressen anna.holmqvist@roks.se