Karin Svensson om Carin Götblads utredning: Varför uppfinna hjulet på nytt?

Regeringens nationella samordnare Carin Götblad har presenterat sitt betänkande "Våld i nära relationer - en folkhälsofråga". Roks är kritisk till flera av förslagen. Inte minst att tillståndspröva skyddade boende. Det riskerar att krossa hela kvinnojoursrörelsen, säger Roks ordförande.


Skön sommar - vi ses i augusti!

Roks ordförande Karin Svensson summerar en hektisk feministisk vår och önskar en lugn sommar inför höstens arbete mot mäns våld mot kvinnor. För alla kvinnor och tjejer!


Adjö Almedalen

I dag lämnar Roks Almedalsgrupp Visby efter en intensiv vecka, med fyra egna seminarier och medverkan i flera andra evenemang. Här följer en snabb bildkavalkad från en bråkdel av alla möten, intervjuer och debatter.


Skarpa frågor till Vänsterpartiet

Det är väldigt viktigt för oss i kvinno- och tjejjourerna att våra stödsökande blir kompetent bemötta hos myndigheterna. Jag har väldigt många gånger denna veckan hört att kompetensen om mäns våld mot kvinnor måste höjas, inte minst inom domarkåren. Men ingen säger hur. Har ni någon plan för hur?

Roks vice ordförande Beatrice Unander-Scharin ställde Vänsterpartiets Rossana Dinamarca till svars i SVT:s direktsända "Partigrillen".


Högt tempo i Almedalen

Full fart för Beatrice Unander-Scharin i Almedalen. Klockan 14.02 tar hon plats i tv-studion här i Visby för att grilla Vänsterpartiets Rossana Dinamarca, utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Programmet är Sveriges televisions "Partigrillen". Se det direkt på SVT här.

Läs också kommentaren efter förmiddagsföredraget "Våld i nära relationer" med Carin Götblad.


Roks vice om feminism som fredsrörelse

Människor på flykt dör och mäns våld mot kvinnor är en global pandemi. Vi behöver en syn på säkerhet, befriad från nationalism, som förutsätter mänsklig säkerhet. Så presenterar F! dagens talk-show och där talade Beatrice Unander-Scharin, Roks vice ordförande, med Gudrun Schyman under rubriken "Feminismen som fredsrörelse – en politik för mänsklig säkerhet"


Succéseminarium om kvinnohat

"Börja bli obehaglig! Ställ krav! Kräv att dina vänner inte tittar på porr! Pornografi är social kannibalism!"

Ett citat från vår paneldeltare Gertrud Åström, Sveriges Kvinnolobby, i dagens seminarium om Kvinnohatet, patriarkala härskarstrategier i länder med hög jämställdhet, som Unni Drougge ledde i Almedalen.

 


Starkt seminarium om barnets försummade perspektiv

Oavsett om vi är riksdagsledamöter, advokater, psykologer har vi våra egna erfarenheter av utsatthet som barn. Det kan vara så att övergrepp mot barn ligger för nära och väcker svåra saker inom oss som vi inte kan hantera: därför finns också en förnekelse. Så löd en av tankarna som lyftes under Roks tisdagsseminarium i Almedalen "När pappa slår mamma – om barnets perspektiv"

 


Rapporter från föredragsfyrverkeriet i Almedalen

I dag onsdag arrangerar Roks inga egna seminarier. Men aktiviteten är i full gång ändå. Styrelsens ledmöter och kanslipersonal besöker flera andra organisationer och myndigheters evenemang. Följ dem här!


Roks ordnar samtal om kvinnohat

Tina Olby, jourkvinna. Gertrud Åström, ordförande Sveriges Kvinnolobby. Linnéa Bruno, politiker. Gita Nabavi. Unni Drougge, författare, Åsa Mattsson, journalist. Imorgon, torsdag 3 juli, möts de på Roks seminarium klockan 13 – 15 i Sal D22 och pratar om kvinnohat. Det som finns som en grundläggande del i mäns våld mot kvinnor och i reklamen. Vad handlar det om? Hur ska det upphöra? Vilka uttryck tar det sig? Kom! Lyssna! Föredraget filmas och länk läggs ut.