Nyhetsarkiv

Nyfiken på äldre nyheter om Roks? Hitta information om oss? Eller debattartiklar skrivna av Roks ordförande? Leta i listan efter material som du är intresserad av. 

Nyhetsarkiv

Kvinnor som lever i destruktiva relationer med en partner som slår, hotar och terroriserar dem och deras eventuella barn, fasar ofta högtiderna.

Högtiderna innebär lediga dagar när kvinnor och barn inte kan fly till sina arbetsplatser, skolor och förskolor för att få en frist från våldet. Nu tvingas de istället umgås dygnet runt med sina aggressiva män och de vet vad som väntar: Tårar, skrik, hot och slag… Barn som livrädda gömmer sig i sina rum men hör sina mammor bli slagna och förnedrade, skriver Roks ordförande Zozan Inci i Aftonbladet.

Många kvinnor har ett komplicerat förhållande till mat och kropp, man kan med fog säga att vi lever i ett ätstört samhälle. Nya numret av Kvinnotryck, årets sista, har olika aspekter av mat som tema.

Roks välkomnar sexualbrottskommitténs förslag om en samtyckeslag, men vill samtidigt understryka att lagen inte kommer att kunna tillämpas på den största gruppen tjejer och kvinnor som utsätts för sexbrott. Närmare bestämt det sexuella våld som pågår i hemmets avskildhet, under påtvingat samtycke, skriver Roks ordförande Zozan Inci i ETC.

Att påstå att det förtryck och sexuella våld som sker i samband med prostitution är något som förekommer mellan "vuxna som frivilligt gör upp om handeln” är absurt, skriver Zozan Inci, ordförande för Roks, i Sydsvenskan. 

Vi lär bara känna dem som förnamn; Lotta i Stockholm, Maria i Landskrona, Fadime i Uppsala. Men varje gång vi hör talas om mord och misshandel av kvinnor och tjejer, blir vi upprörda och arga. Hur kunde det ske? Varför ingrep inte myndigheterna i tid? Varför mördar och misshandlar män kvinnor? Dessa frågor ställer sig Zozan Inci, ordförande i Roks i ETC.

På internationella dagen mot våld mot kvinnor kallade jämställdhetsminister Åsa Regnér och inrikesminister Anders Ygeman till möte om mäns våld mot kvinnor. Dessutom presenterade de en ny utredare som ska se över hur barns rättsliga status kan stärkas när de vistas i skyddat boende.
 

Kära Lotta! Jag skriver till dig, fast jag inte någonsin fick träffa dig. Men jag vill ändå rikta mig till dig, för att jag är förbannad, ledsen och frustrerad. Din brutala död hade kunnat undvikas, skriver Zozan Inci i Expressen. 

Varje kvinna som lever med en man som slår henne gör på ett eller annat sätt motstånd. Kanske spottar hon i hans mat när han inte ser. Kanske vägrar hon att se honom i ögonen. Kanske smygröker hon fastän hon vet att han hatar lukten av rök. Att göra motstånd – även i det lilla – är en överlevnadsstrategi.

Om detta handlar Roks nya spelfilm Att göra motstånd.

Regeringen meddelar idag att man inrättar en jämställdhetsmyndighet och satsar samtidigt 400 nya miljoner på att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Roks tar med stor glädje och tillfredställelse emot beskedet.

Porrkulturen leder till våld mot kvinnor och tjejer - skriver Roks ordförande Zozan i ett öppet brev till Morgan Johansson i Aftonbladet.