Roks kräver: Nolltolerans mot våld mot kvinnor

Idag är det den 25 november, FN:s Internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Inom detta bedrövliga område har tyvärr inte ens det jämställda Sverige mycket att skryta med. Varje dag sker exempelvis 100 våldtäkter, och då räknas bara de brott som anmälts. Det finns en utbredd rädsla bland brottsoffren för att inte bli tagna på allvar av rättsväsendet. Denna rädsla är befogad. Av de fall där våldet mot kvinnor fått dödlig utgång har nära hälften föregåtts av polisanmälningar. Så här kan vi inte ha det.

 


25 november: FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor

Över hela landet kommer kvinno- och tjejjourer att anordna fackeltåg, ljusmanifestationer, föreläsningar och panelsamtal för att uppmärksamma våldet mot tjejer och kvinnor.

Globalt sett blir var tredje tjej och kvinna utsatt för våld, fysiskt eller sexuellt, och oftast av någon hon är eller har varit tillsammans med, rapporterar FN. I EU är det ungefär varannan tjej och kvinna, alltså hälften, som har utsatts för sexuella trakasserier efter sin 15-års dag.

Våra kvinno- och tjejjourer kämpar mot detta varje dag. Den 25:e november kan du vara med och kämpa!

 


Roks diskuterade med Brå hur stödet till målsägande kan förbättras

Brottsförebyggande rådet, Brå, bjöd idag in bland andra representanter från Roks att diskutera vilka behov målsägande har och hur stödet kan förbättras.


Roks ordf Zozan Inci i ETC: "Stat och kommun borde erbjuda utsatta kvinnor förtur i bostadsköer!"

Dagens ETC skriver om kvinnojourer som tvingas skicka ut människor i hemlöshet.

Samtidigt som kvinnor tillbringar allt fler nätter i kvinnojourernas skyddade boenden växer andelen kvinnor som nekas plats. Bostadsbristen är ett av de största hindren för kvinnor som vill lämna våldsamma relationer, säger både Zozan Inci, ordförande för Roks, och Olga Persson, generalsekreterare för Unizon – Sveriges två organisationer för tjej- och kvinnojourer.


Ny kommunikatör ska synliggöra jourernas arbete!

Susanne Andersson heter Roks nya kommunikatör som började sin anställning på kansliet i Stockholm idag. Hon har gedigen erfarenhet av kommunikatörsyrket, både som egenföretagare och anställd, och har dessutom varit med och startat Vallentuna tjejjour. 

– Jag ser fram emot att lyfta frågorna som Roks arbetar med och synliggöra kvinno- och tjejjourernas arbete, säger Susanne. 

 

Roks på 3rd World Conference of Women´s shelters

Kvinnor från 120 länder är på plats i Haag för att i dagarna fyra diskutera mäns våld mot kvinnor i olika former. Imorgon torsdag är det Roks tur att tillsammans med våra nordiska systrar presentera vilka vi är och visa en kort film. Ni kvinno- och tjejjourer som är på plats här, kom förbi! Ni andra, följ våra uppdateringar på Facebook, Twitter (@rosknytt) samt Instagram (RoksSverige).

Rättelse i senaste numret av Kvinnotryck

Rättelse i senaste numret av Kvinnotryck: I artikeln på sidan 13 med rubriken "Svårt att få fram statistik om våld mot lesbiska" har ett faktafel smugit sig in. Efter mellanrubriken "Hatbrott mot lesbiska" står det:

"Lesbiska kan även utsättas för hatbrott. År 2014 gjordes cirka 6 270 hatbrottsanmälningar riktade mot homosexuella, enligt Brå."

Den korrekta meningen ska vara: "År 2014 gjordes cirka 6 270 hatbrottsanmälningar, varav 597 var riktade mot homosexuella, enligt Brå."

(Hur många av dessa som riktades mot lesbiska respektive homosexuella män vet en inte.)

Vi ber om ursäkt för detta misstag.

Socialstyrelsen ska kartlägga frågor om våldsutsatthet och våldsutövande

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga förekomsten av rutinmässiga frågor i socialtjänsten och hälso- och sjukvården om våldsutsatthet och våldsutövande. Syftet är att tidigt upptäcka och erbjuda stöd till kvinnor och barn som utsatts eller riskerar att utsättas för våld samt insatser som motverkar mäns våld.


Skydda barn från övergrepp - ny handbok från Rädda Barnen

Nätet har blivit en självklar del av barns vardag - en plats där de leker, träffar vänner och lär sig mängder av nya saker. Det har gett barn större tillgång till världen utanför. Men samtidigt har det gett världen större tillgång till våra barn. Där barn håller till rör sig också människor som söker kontakt i sexuellt syfte, som kränker och begår allvarliga övergrepp. Brotten blir allt vanligare. Och allt grövre.

Så skriver Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen i den nya broschyren #nätsmart. Läs mer om den, ladda ner eller beställ i tryckt format här:

Nya numret av Kvinnotryck ute idag: ”Våld i lesbiska relationer”

Gästredaktören Kakan Hermansson, till vardags programledare, skribent och konstnär, gör en långintervju med sin stora feministiska förebild Carin Holmberg, forskare och författare. De diskuterar varför det är så tyst om våld i lesbiska relationer och hur samhällets normer gör lesbiska mer sårbara.