Glad Påsk önskar Roks

I perfekt tid inför helgen kom Roks helt nytryckta informationsbroschyr till kansliet från tryckeriet. "Det här är Roks" kommer att finnas till beställning efter påskhelgen. Vi önskar alla en Glad Påsk!

Vi välkomnar vår nya medlemsjour Dunya

Vi välkomnar Roks nya medlemsjour Dunya Kvinno- och tjejjour! Dunya finns i Stockholmsregionen.

Roks statistik för 2013 är här

Fler stödsökande kvinnor och tjejer. Fler stödinsatser, utförda av färre anställda. Det visar statistiken från Roks medlemsjourer år 2013.

Filer att ladda ner:


Angela Beausang om mannen som sköts av polis "Han utsatte en kvinna för våld och borde ha anhållits"

Roks ordförande Angela Beausang skriver på SVT Debatt och intervjuas i UNT om den uppmärksammade dödsskjutningen polisen tvingades göra mot en 34-årig man. Mannen hade ett kontaktförbud mot sin före detta, vilket han överträdde samma dag och efter att misshandlat henne greps han av polis. "Han borde inte  ha släppts av åklagaren", understryker Angela Beausang. 


Sommarens stora feministforum närmar sig

Våren är här, tiden rusar och det drar ihop sig för sommarens första stora feministiska begivenhet: Nordiskt Forum, 12- 15 juni, i Malmö! Roks är där med sju event. Kom du med!


"Vissa kommuner måste höja sin kunskap om kvinnojourer"

"Inslaget bekräftar vad vi länge sagt: Det är inte jourkvinnorna som behöver gå på kurs, utan kommunerna som måste få kunskap om allt ifrån vilka lagar som gäller till vad faktiskt kvinnojourerna gör", säger Angela Beausang efter ett inslag i det regionala nyhetsprogrammet Jämtlandsnytt från Kvinnojouren i Östersund.


Nya numret av Kvinnotryck ute

Nu har nya numret av Kvinnotryck landat i brevlådorna. Temat är "Språket och skammen" och handlar främst om mediernas språkbruk kring mäns våld mot kvinnor. Kvinnotryck undersöker hur ett incestbrott blev "bajssex" i lokaltidningen, och intervjuar poliser,  forskare, chefredaktörer, jourkvinnor, jourtjejer och språkvetare.

Omslagskvinna är Gun Hedén. En av Roks urmödrar. "Jag är så glad över att få se Gun på omslaget. Hon är och förblir en sann feministisk inspiratör!" säger Roks ordförande Angela Beausang.


Kritik mot Socialstyrelsens "Hur upptäcka våldsutsatthet?"

11 000 kvinnor per år sjukskrivs som en direkt konsekvens av våldet de utsätts för av sin partner. Att icke utsatta kvinnors eventuella obehag av att bli tillfrågade om våld, skulle väga tyngre än det lidande som de 11 000 sjukskrivna kvinnorna utsätts för, är svårsmält. Möjligheten att rädda några av de kvinnors liv, som varje år mördas av en man de haft en relation med har inte vägts in överhuvudtaget, skriver Roks ordförande Angela Beausang med flera andra i Dagens Medicin. 


Angela Beausang: Tack för 8 mars! Nu fortsätter kampen!

Tack till alla er som höll appelltalen, tack till er som bildade sångkören, tack till er som målade plakat på Rönneberga och till er som övade ramsor i megafonerna! Tack till alla för att ni gjorde Roks kvinnofestation till en feministhappening! Så skriver Angela Beausang, Roks ordförande. Nu fortsätter kampen!


"Systerskap! Ja ja ja! Pengar eller livet? Det borde vara givet!"

"Vi är inte till för att i första hand underlätta socialtjänstens och kommunernas lagstadgade ansvar! Vi finns för att stötta kvinnor och tjejer som utsätts för mäns våld. Bevara de fria feministiska kvinno- och tjejjourerna där vi möts i systerskap."

Roks kvinnofestation på Internationella kvinnodagen skedde under en strålande Stockholmsol. Jourkvinnor, jourtjejer och Carin Holmberg talade. LunchEkot sände direkt från kvinnofestationen med intervju av ordförande Angela Beausang ackompanjerad av jourerna kampramsor. Hör intervjun, se bilderna här!