8 mars på Världskulturmuseet Göteborg

2013-03-08
Göteborg
Arrangör: 
Ladyfest Göteborg och Amnesty
Tid: 
19-03
Plats: 
Världskulturmuseet Göteborg
Kostnad: 
Förköp 100 kr, 120 kr i entrén
Anmälan: 
Nej
Öppet för allmänheten

Ladyfest Göteborg och Amnesty styr tillsammans upp en kväll på Världskulturmuseet för att hylla alla kvinnor som har kämpat och kämpar för sin frihet och sina rättigheter världen över.

Gå direkt från 8 mars-demonstrationen, som avslutas på Götaplatsen, till Världskulturmuseet där evenemanget startar kl 19. Förköpsbiljetter säljes via Storan för 100 kronor och direktköp i entrén kostar 120 kronor.

Kvällen inleds med seminarier, diskussioner, filmer och workshops på temat sexuella och reproduktiva rättigheter. Det kommer bland annat att samtalas kring våldtäkter i krig, fittan som aktivism, abortlagstiftningens brutala konsekvenser i Latinamerika och det uppmärksammade initiativet Våga Anmäl. Dessutom bjuds det på feministisk balettperformance, pyssel, film och prova-på-workshop med Gothenburg Roller Derby. Konferencier för kvällen Matilda Berggren, bloggare och programledare i Ligga med P3. Under kvällen samlar Amnesty också in namnunderskrifter på protestkort som kräver att världens regeringar agerar för sexuella och reproduktiva rättigheter. Därefter startar festen. Från klockan 22 till stängning bjuder Ladyfest Göteborg på liveakter och DJs. Vi kommer exempelvis få höra Sara Yasmine, Göteborgs Feministiska kör, Volcano och Regeringskansliet.

Seminarieprogrammet kommer att fokusera på sexuella och reproduktiva rättigheter både här hemma och i världen. Anledningen är att för snart 20 år sedan FN höll en befolkningskonferens i Kairo där man tog fram en handlingsplan för att stärka dessa rättigheter. I handlingsplanen understryks det att reproduktiva rättigheter är ett uttryck för mänskliga rättigheter! Trots detta finns ett stort motstånd och miljontals människor är förtryckta eller diskriminerade på grund av sin sexualitet och sin könsidentitet. Det betyder att det finns mycket kvar att göra. Vi vill sätta de sexuella och reproduktiva rättigheterna högt på den politiska dagordningen.
Festen anordnas i samarbete med Världskulturmuseet, Sensus och Kultur i Väst.

Information om festen den 8 mars finner man här:
http://www.varldskulturmuseerna.se/varldskulturmuseet/
https://www.facebook.com/events/272069786257281/?fref=ts

Seminarieprogrammet:
http://www.amnesty.se/upload/files/2013/02/19/Programseminarier.pdf