Sexualbrott

År 2011 polisanmäldes, enligt Brå, 17 700 sexualbrott i Sverige, vilket inkluderar bland annat sexuellt ofredande, sexuellt tvång eller våldtäkt. Nästan hälften av brotten klassas som sexuellt ofredande eller blottning. Våldtäkt och försök till våldtäkt står för 33 procent av alla anmälda sexualbrott.

97 procent av de vuxna som anmälde våldtäkt var kvinnor. Av dem som misstänks för seualbrott är 98 procent män, enligt tidigare siffror från Brå. I 32 procent av de anmälda våldtäkterna var offret under 15 år.

Antalet anmälda sexualbrott har femdubblats över en trettioårsperiod. Antalet anmälningar ökar inom samtliga kategorier. Det finns anledning att tro att vissa typer av sexualbrott verkligen har ökat, mycket till följd av förändringar i samhället, till exempel kontakter med okända via Internet, fler barer och pubar samt ökad alkoholkonsumtion. Men ökningen beror framför allt på en allmänt ökad benägenhet att anmäla samt på lagändringar som lett till att fler brott nu bedöms som våldtäkt.

Sexualbrott är den typ av brott där mörkertalet är allra störst, bara 23 procent av brotten anmäls enligt Brås nationella trygghetsundersökning. Av de våldtäkter som faktiskt anmäls går bara ungefär 8 procent till åtal.

För mer statistik besök www.bra.se